Ingezonden persbericht

Het aantal dierproeven in Nederland is in 2000 gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sectie dierproeven van de Keuringsdienst van Waren (KvW). In totaal zijn 745. 064 dierproeven geregistreerd waarbij ruim 700.000 proefdieren werden ingezet.
Dat is bijna 3% meer dierproeven dan in 1999.

Meer dan de helft (52%) van de dierproeven in 2000 is verricht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Voor onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling, productie of ijking van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten is 38% van het totaal aantal dierproeven verricht. Tweederde van het aantal dierproeven werd verricht op muizen en ratten terwijl het inzetten van kippen als proefdier voor wetenschappelijk onderzoek is toegenomen. Overigens zijn in Nederland dierproeven voor het testen van cosmetica verboden.

In 2000 werd 12% van het totaal aantal dierproeven verricht met genetisch gemodificeerde dieren. Ongeveer eenderde van de in totaal gebruikte muizen was genetisch gemodificeerd. Voor de productie van genetisch gemodificeerde dieren zijn 37.768 dierproeven verricht. Voor 910 proeven werden genetisch gemodificeerde dieren geïmporteerd.

Inspecties

In 2000 zijn door de KvW 380 inspecties (eenderde meer dan vorig jaar) uitgevoerd, waarvan ongeveer de helft onaangekondigd. Tijdens deze inspecties zijn geen ernstige onregelmatigheden met betrekking tot het welzijn van de proefdieren geconstateerd.
Wel zijn 14 schriftelijke waarschuwingen gegeven voor omissies die meestal administratief van aard waren.

Dierexperimentencommissies

In de Wet op de dierproeven staat dat een voorgenomen dierproef moet worden getoetst door een sectorale Dierexperimentencommissie. Uit de jaarverslagen van deze commissies bleek dat éénderde van de onderzoekers hun onderzoeksplannen in meer of mindere mate hebben moeten wijzigen op gezag van deze commissies.

Dit persbericht is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Keuringsdienst van Waren.