FNV

Naald met prikkeldraad voor Triumph
mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

De FNV en een aantal andere organisaties als de Schone Kleren Kampagne en Birma Centrum Nederland hebben de `Nacht van de Lingerie` op 22 oktober jl. aangegrepen om lingerieproducent Triumph op te roepen geen lingerie meer te produceren in het dictatoriale Birma. Columniste Carrie ondersteunde de actie en overhandigde op haar eigen wijze een kunstwerk aan de directeur van Triumph Nederland.

Het werd een verrassend avondje afgelopen maandag voor de gasten van de `Nacht van de Lingerie` en voor de directeur van lingerieproducent Triumph Nederland, dhr. Brand. De door Triumph gesponsorde feestavond voor de lingeriebranch in het Amsterdamse trendy café Panama werd plotseling bezocht door columniste Carrie. Zij kwam aan in een roze Cadillac, was uitgedost in galakleding en werd vergezeld door FNV-bestuurder Agnes Jongerius en tientallen actievoerders. De bedoeling was dat Carrie binnen een kunstwerk, bestaande uit een naald en prikkeldraad, zou aanbieden aan dhr. Brand. Uitendelijk kwam Carrie met dhr. Brand naar buiten alwaar zij, ten overstaan van wachtende gasten, pers en de actievoerders hem het kunstwerk overhandigde. Op haar eigen wijze schetste Carrie de situatie in Birma, stelde ze dat Triumph met zijn fabriek in dit land wel heel fout ondergoed maakt en riep Triumph op zich uit Birma terug te trekken. "Zoals jullie van je moeder geleerd hebt, hoort je onder! goed altijd schoon en netjes te zijn. Bij Triumph is het ondergoed helaas niet schoon te noemen. Laat staan netjes of fatsoenlijk". De statement van Carrie is in de bijlage.

De actie was georganiseerd door o.a. FNV Mondiaal, Schone Kleren Kampagne, Birma Centrum Nederland en Novib. Deze organisaties voeren al enkele maanden een campagne om Triumph International, producent van onder meer de bekende Sloggi-slip, onder druk te zetten zich uit Birma terug te trekken.

Birma kent een van de meest repressieve regimes ter wereld. Mensen verdwijnen, worden gemarteld en ingezet als dwangarbeiders. Buitenlandse investeringen komen ten goede aan het militaire regime. De Birmese oppositie en de onafhankelijke vakbond in ballingschap roepen alle buitenlandse investeerders op geen zaken te doen met de militaire junta.

24 oktober 2001

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .