Stadsdeel Zeeburg

Schooltuinen voor Zeeburgse leerlingen

Leerlingen van Zeeburgse scholen krijgen meer les in natuur- en milieuonderwerpen en schooltuintjes om gewassen in te verzorgen. Daar heeft het dagelijks bestuur van Zeeburg geld voor vrijgemaakt. In de begroting 2002 is hiervoor een bedrag van fl.100.000,- (¤ 45.378) opgenomen.

Als de stadsdeelraad in november akkoord gaat met het voorstel worden het komende kalenderjaar kunnen vijf scholen deelnemen aan het schooltuinenprogramma. Dit programma biedt een jaar natuur- en milieu-onderricht aan groep 6/7 van het basisonderwijs. De scholen die niet voor het programma van de schooltuinen ingeroosterd worden, kunnen in overleg met het Natuur en Milieueducatiecentrum (NME) een keuze maken uit een bestaande aanbod van natuur- en milieulessen.

Jeugdland Oost
Stadsdeel Zeeburg heeft geen schooltuinen. Het schooltuinenprogramma wordt dan ook voorlopig uitgevoerd in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. De lange reistijd van en naar de schooltuinen in Oost/Watergraafsmeer wordt door de directies van een aantal scholen als belastend ervaren. Daarom wordt onderzocht of Jeugdland Oost geschikt is voor de vestiging van schooltuinen in Zeeburg. Jeugdland is voor de Zeeburgse basisscholen goed bereikbaar. Bovendien is er op het terrein voldoende grond beschikbaar om schooltuinen te realiseren.

Brede school
Jeugdland biedt niet alleen kansen voor het NME, maar ook voor de Brede School. Een aantal lopende natuur- en milieu educatieve activiteiten kunnen direct ingepast worden. Onder andere het project ´Het Kabouterpad´ voor de onderbouw van basisscholen, de kinderboerderij en veldwerklessen.

De stadsdeelraad beslist tijdens de begrotingsbehandeling in november 2001 over het invoeren van Natuur en Milieueducatie, waaronder de schooltuinen, voor de Zeeburgse basisscholen.