CDA

Balkenende wil openheid en integriteit in CDA

"Ik streef (...) naar openheid en integriteit in de cultuur van het CDA", zegt Jan Peter Balkenende in een interview voor CDA Magazine nr. 10, d.d. 20 oktober 2001. Balkenende beschouwt de cultuur van het CDA, de omgang met elkaar, als een belangrijke oorzaak van de telkens terugkerende conflicten rondom het leiderschap van het CDA. Hij vindt dat daar lessen uit moeten worden getrokken.

Jan Peter Balkenende: "Je moet het inderdaad zoeken in de cultuur van onze partij, de omgang met elkaar. En dan zeg ik: we moeten lessen trekken uit datgene wat nu drie keer is gebeurd. Een eerste belangrijke les is dat je kritiek niet voor je moet houden, maar moet zeggen tegen de persoon voor wie die bedoeld is. Ga er niet mee naar de pers, maar communiceer dat intern. Als je dat niet doet, sluimeren zaken aan de oppervlakte. Kijk, Fukuyama schrijft dat staten die zijn georganiseerd op basis van onderling vertrouwen beter functioneren dan andere staten, die georganiseerd zijn op basis van wantrouwen."

"Ik trek een parallel met politieke partijen. Politieke partijen functioneren ook beter als men elkaar vertrouwt. Ik streef daarom naar openheid en integriteit in de cultuur van het CDA. Dit conflict leent zich niet voor een herhaling, we moeten verder. Persoonlijk gedoe leidt ons alleen maar af van de zaak waar het echt om gaat. Met onze idealen is niks mis, en ook niet met onze politieke strategie. We moeten elkaar aanspreken op datgene wat er in onze beweging werkelijk toe doet. Waar staat het CDA voor? Wat zijn onze idealen? Dat bindt mensen."

"Veel mensen zetten zich vrijwillig voor het CDA in. Dat doen ze niet uit eigen belang, maar op basis van idealen, het belang van de collectiviteit. Zo wil ik ook als fractieleider werken en straks als lijsttrekker bij de verkiezingen. Kijk, we hebben een strategie. Maar dat is niet genoeg. Ik wil samenwerking, teamwerk. Als je die twee dingen heb, dan kan je, geïnspireerd door christelijk-sociaal denken, excelleren."

Wat christelijk-sociaal denken inhoudt, kunt u lezen in het interview met Jan Peter Balkenende.