Ingezonden persbericht

Den Haag, 24 oktober 2001

De "klachtenweek ouderbijdrage", van de Socialistische Partij, de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), levert vooralsnog een schokkend beeld op rondom de vrijwillige ouderbijdrage in het onderwijs. Diverse scholen heffen extreem hoge bedragen van 2000 gulden per jaar per kind (o.a. het Atlascollege in Hoorn). Ouders die weigeren te betalen, krijgen een aanmaning en soms zelfs een deurwaarder op de stoep (ROC-Leiden, basisschool de Rotterdamse Schoolvereniging). SP-Kamerlid Harry van Bommel: "Het is uit den boze dat scholen een deurwaarder inzetten voor de inning van een bijdrage die officieel vrijwillig is. Dit kan helaas gebeuren door ondeugdelijk beleid van minister Hermans en staatssecretaris Adelmund."

De klachtenweek ouderbijdrage loopt door tot en met vrijdag 26 oktober. Harry van Bommel roept in radiospots (Radio 1, Sky Radio) ouders op hun klachten over de ouderbijdrage te melden. Wie 0800 0225005 belt of gebruik maakt van de website www.sp.nl, helpt mee aan een zwartboek waarin onder meer wordt opgetekend in hoeverre de ouderbijdrage oorzaak is van de gestegen kosten in het onderwijs.

Op vrijdag 2 november om 10.30 presenteren Harry van Bommel, de JOB en het Laks het zwartboek in perscentrum Nieuwspoort, waarna het zal worden aangeboden aan minister Hermans en staatssecretaris Adelmund. De organisaties willen dat de bewindslieden een eind maken aan de onaanvaardbare praktijk omtrent de ouderbijdrage. Volgens hen is het strijdig met de regels dat scholen de inning van de ouderbijdrage verplicht stellen en om de ouderbijdrage te gebruiken voor het primaire onderwijsproces, zoals lesmateriaal en leerkrachten. Daardoor groeit de tweedeling in het onderwijs. Uiteindelijk is onrechtmatig gebruik van de ouderbijdrage volgens de SP gevolg van de tekortschietende financiering door de overheid. "Als de regering enerzijds zorgt dat scholen voldoende bekostigd worden, dan kan anderzijds de ouderbijdrage tot een minimum beperkt worden en uiteindelijk worden afgeschaft," aldus van Bommel.