Ministerie van Justitie

24.10.01

Katvangersbeleid effectief

Door een aanpassing van het kentekenreglement kunnen gesignaleerde katvangers geen nieuwe kentekens op hun naam laten plaatsen. Door deze maatregel krijgen notoire wanbetalers een signalering waarmee de uitgifte van nieuwe kentekens onmogelijk wordt. In totaal staan er nu 735 katvangers in het systeem geregistreerd voor in totaal 23.400 kentekens. Dit schrijft minister Korthals van Justitie in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.

Sedert februari van dit jaar wordt in het kentekenregister van de RDW een aantekening geplaatst bij voertuigeigenaren die zich stelselmatig aan hun verplichtingen onttrekken. Het gaat hierbij onder andere over het betalen van de Motorrijtuigenbelasting. Wanneer bij een naam zo'n aantekening staat, kan de betrokkene niet nog meer voertuigen op zijn of haar naam laten registreren. Ook kan de politie de voertuigen van de wanbetalers gemakkelijk herkennen bij controles. Ze kunnen worden meegenomen voor nader onderzoek en de belastingdienst kan er beslag op laten leggen door een deurwaarder. Dat houdt in dat ook de gebruiker/eigenaar van de auto de gevolgen merkt van een signalering. De belastingschuld van de katvanger zal immers worden aangezuiverd met de opbrengst van de executoriale verkoop van het inbeslaggenomen voertuig.

Deze werkwijze is mogelijk gemaakt door een aanscherping van het Kentekenreglement. Tot februari van dit jaar werd de overschrijving van een voertuig op het postkantoor alleen geblokkeerd wanneer er met de voertuig- of legitimatiedocumenten iets niet in orde was, of wanneer het voertuig was gestolen. De nieuwe regeling is bedacht om het grote aantal registraties op naam van een katvanger tegen te gaan. Katvangers zijn mensen die tegen vergoeding auto's op hun naam zetten die ze feitelijk niet hebben. De werkelijke eigenaar verschuilt zich achter de katvanger. Deze laatste krijgt rekeningen van de belastingdienst en boetes voor verkeersovertredingen thuisgestuurd, maar kan die niet betalen. De verschuiler is onbekend en kan moeilijk worden opgespoord. Door deze nieuwe regeling kunnen katvangers hun illegale diensten niet langer aanbieden, omdat nieuwe registraties op hun naam worden geblokkeerd. Daarnaast worden de verschuilers aangepakt door het in beslag nemen van hun voertuigen, die door de signalering in het kentekenregister gemakkelijker herkenbaar worden gemaakt.

Het nieuwe signaal in het kentekenregister heet "verplichtingensignaal". Het is in samenwerking met de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit ontwikkeld in de strijd tegen de registratie door katvangers, maar is ook van toepassing op andere situaties waarin onder andere de wegenbelasting stelselmatig wordt ontdoken. Op termijn kan het signaal ook gebruikt worden voor wanbetalers van verkeersboetes.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 24-10-2001