Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MINVenW:Aanwijzing Rotterdam Airport vastgesteld

AANWIJZING ROTTERDAM AIRPORT VASTGESTELD

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft, in overeenstemming met minister Pronk van VROM, de aanwijzing voor Rotterdam Airport vastgesteld. Het aanwijzingsbesluit wordt per 31 oktober van kracht. Het besluit regelt het gebruik van Rotterdam Airport als .zakenluchthaven., en bepaalt de geluidszones.

Met het besluit is het vliegveld .s nachts (tussen 23.00 en 07.00 uur), behoudens uitzonderingen, gesloten. Dat betekent een vermindering van de geluidsoverlast voor omwonenden. De nachtsluiting geldt niet voor vliegtuigen die in nood verkeren of die voor reddingsacties of hulpverlening worden ingezet en vertraagde geregelde vluchten (tot 24.00 uur). Daarnaast kan ontheffing van de nachtsluiting worden verleend voor: spoedeisende medische vluchten, regeringsvluchten en zakelijke vluchten met kleine luchtvaartuigen. Tot slot kan de burgemeester van Rotterdam in het kader van de openbare orde en veiligheid de minister van Verkeer en Waterstaat verzoeken een ontheffing te verlenen. Dit kan bij grote (internationale) evenementen, bijvoorbeeld voor het vervoer van voetbalsupporters.

De maximale gebruiksruimte voor Rotterdam Airport voor luchtvaartgeluid is vastgelegd in de in het besluit vastgestelde 35Ke-geluidszone en de 47 bkl-geluidszone. Op beide zones wordt gehandhaafd. De geluidszones zijn berekend op basis van prognoses voor de verkeersomvang (aantal vliegtuigbewegingen), de aard van het verkeer (soorten vliegtuigen) en de verdeling van het vliegverkeer over het etmaal, de week en de verschillende bestemmingen. Mensen die binnen de 40 Ke-geluidscontour wonen, kunnen in aanmerking komen voor isolatie. Zij worden hierover geïnformeerd.

Tegen de aanwijzing kan bezwaar worden gemaakt. Het besluit ligt tussen 29 oktober 2001 tot en met 9 december 2001 ter inzage bij onder andere gemeentehuizen in Rotterdam en de Rotterdamse regio.

Brigitte Seegers , 070 . 351 7117

24 okt 01 16:44