Gemeente Breda

25-09-2001

Tweede actieweek handhaving horeca binnenstad Breda in oktober van start
Nadat in maart 2001 100 horecabedrijven in de Bredase binnenstad werden gecontroleerd op naleving van regels, zijn nu de overige horecabedrijven aan de beurt. Het gaat dan om zon honderd horecabedrijven die in het zuidelijk deel van de binnenstad liggen. Deze bedrijven worden tussen 24 oktober en 1 november bezocht. De bedrijven krijgen controle op de Wet milieubeheer, Warenwet, Drank- en horecawet, Wet op de kansspelen, bestemmingsplan, Bouwbesluit, Bouwverordening en Afvalstoffenverordening. De bezoekende groep bestaat uit maximaal vier personen.

Er zijn meerdere landelijke en gemeentelijke regels die de horecabedrijven moeten naleven. De regels overlappen of vullen elkaar aan. Bij de handhaving zijn verschillende gemeentelijke diensten, waaronder de Brandweer, de Keuringsdienst van Waren en politie betrokken. Doel van de actieweken is te komen tot een allesomvattende gemeentelijke aanpak voor de naleving van de wet- en regelgeving die van toepassing is op de horecabedrijven. De insteek is zowel preventief als adviserend van aard. Bij de evaluatie van de actieweken is bijzondere aandacht voor de verdere handhaving van de horeca in de toekomst.
De horecabedrijven hebben inmiddels informatie over de actieweken ontvangen en zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op maandag 1 oktober.

Resultaten eerste ronde bemoedigend
Na de eerste actieweek in maart bleek dat het samen optrekken van de verschillende organisaties positief werkt. Overlappingen en tegenstrijdigheden in regelgeving konden snel worden opgespoord. De eerste actieweek leverde een gezamenlijke lijst op van 398 onderwerpen of constateringen die voor verbeteringen vatbaar waren. In de afgelopen periode hebben hercontroles plaatsgevonden. De organisaties zijn in het algemeen tevreden over de resultaten. De meeste bedrijven hebben de adviezen/opdrachten tot verbetering van de geconstateerde gebreken opgevolgd en zijn inmiddels goedgekeurd. Er moeten nog wel geluidsonderzoeken plaatsvinden. In overleg met Horeca Nederland wordt na de tweede actieweek gezocht naar een gezamenlijke aanpak van een dergelijk onderzoek om zo de kosten te drukken.

Breda, 24 september 2001