Ingezonden persbericht


Imation boekt per aandeel een kwartaalwinst van 0,29 dollar, tegenover een verlies van 0,97 dollar vorig jaar


- winst uit normale bedrijfsvoering blijft ook in het derde kwartaal gelijke tred houden met voorgaande kwartalen; verwachting voor het hele boekjaar hoeft niet te worden bijgesteld

- inkomsten uit data-opslag-activiteiten groeien jaarlijks en bereiken nu 206,6 miljoen dollar

- vraag naar verwisselbare data-opslag blijft groot
Schiphol-Rijk (Nederland), 24 oktober 2001 -- Imation Corporation, een van de grootste leveranciers van data-opslagmedia heeft 22 oktober 2001 de kwartaalcijfers gepubliceerd over het derde kwartaal 2001, dat werd afgesloten op 30 september. De cijfers laten een kwartaalwinst uit operationele data-opslag-activiteiten zien van 13,4 miljoen dollar, het beste resultaat over de afgelopen acht kwartalen.

De inkomsten uit de verkoop van data-opslagproducten zijn zowel per kwartaal als over de afgelopen jaren voortdurend gestegen. De winst heeft zich eveneens in positieve zin ontwikkeld. De onderneming behaalde in het derde kwartaal (eindigend op 30 september 2001) een nettowinst van 10,1 miljoen dollar. Dat is 0,29 dollar per verwaterd aandeel. Dit bij een omzet van 279,3 miljoen dollar. Vorig jaar was het nettoverlies in het derde kwartaal 33,6 miljoen dollar, of 0,97 dollar per verwaterd aandeel, bij een omzet van 290,7 miljoen dollar, inclusief speciale lasten van 61,1 miljoen dollar voor belastingen. De bruto-kwartaalwinst uit normale bedrijfsvoering van 13,4 miljoen dollar komt overeen met de verwachting die Imation had over het hele boekjaar 2001. Deze kwartaalwinst was meer dan zeven maal groter dan de 1,9 miljoen dollar operationele winst (exclusief buitengewone lasten) in het derde kwartaal van 2000.

De operationele winst van de bedrijfsactiviteiten Data Storage steeg tot 14,3 miljoen dollar, het hoogste niveau van de afgelopen acht kwartalen. De omzet van Data Storage nam in het derde kwartaal 2001 toe, zowel in vergelijking met het derde kwartaal 2000 als in vergelijking met de omzet in het tweede kwartaal 2001; de omzet bedroeg 206,6 miljoen dollar, dat is 74 procent van de totale bedrijfsomzet. De nettowinst van de eerste negen maanden van het boekjaar 2001 (dus tot en met 30 september) was 24,9 miljoen dollar, of 0,71 dollar per verwaterd aandeel. Vorig jaar waren deze cijfers: een nettoverlies van 3,4 miljoen dollar of 0,10 dollar per verwaterd aandeel.

Op 18 oktober 2001 maakte Imation het voornemen bekend de bedrijfsonderdelen die zich bezighouden met kleurenproefsystemen en kleurensoftware, te verkopen aan Kodak Polychrome Graphics voor 50 miljoen dollar in contanten. Naar verwachting zal deze verkoop tegen het eind van het vierde kwartaal van 2001 volledig afgerond worden. Na belasting zal van dit bedrag circa 40 tot 50 miljoen dollar in de kas van Imation vloeien. De kleurendivisie draaide in het derde kwartaal ongeveer quitte. De onderneming maakte tevens bekend gelden te willen reserveren voor de reorganisatie die nodig is geworden als gevolg van de verkoop en ten behoeve van de invoering van een hernieuwde, sterk op data-opslag geconcentreerde strategie. De hoogte en uitvoeringstermijn van deze reservering zijn op dit moment nog niet vastgesteld. Imation verwacht in het kader van de verkoop aan Kodak Polychrome Graphics nog wel in een overgangsperiode van twee jaar services te leveren voor een bedrag van minimaal twintig miljoen dollar. Gedetailleerde informatie zal waarschijnlijk tegen het eind van dit jaar beschikbaar zijn.

De winst voor belastingen en afschrijvingen bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 2001 24,9 miljoen dollar met in kas 322,6 miljoen dollar. Imation maakte bovendien de hervatting bekend van haar programma voor het terugkopen van aandelen. De onderneming is gemachtigd maximaal 3,2 miljoen gewone aandelen van de uitstaande 35,3 miljoen terug te kopen.

Vooruitzichten
De omzet over het gehele jaar 2001 zal naar verwachting ongeveer vijf tot zeven procent lager zijn dan de 1,2 miljard dollar van 2000. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling moeten uitkomen op rond de vijf à zes procent van de jaaromzet. De uitgaven voor verkoop, administratie en algemeen zullen (exclusief speciale lasten) naar schatting circa twintig procent van de jaaromzet bedragen. De prognose voor de operationele jaarwinst (exclusief speciale lasten) is een groei van vijf à tien procent vergeleken met de resultaten van 2000 en komt dan uit op 48 miljoen dollar tot 51 miljoen dollar. Inkomsten anders dan uit normale bedrijfsvoering zullen naar verwachting beneden het niveau van 2000 en de eerdere schattingen van acht miljoen dollar tot tien miljoen dollar blijven. De belastingheffing over het hele jaar 2001 wordt geschat op 32 procent, vergeleken met vijf procent over 2000. Dit betekent dat de winst per aandeel (exclusief bijzondere lasten) beneden het niveau van 2000 zal uitkomen, zelfs als de operationele winst toeneemt. De kapitaaluitgaven zijn dit jaar gesteld op ongeveer 45 miljoen dollar, aan afschrijvingen en aflossingen is (exclusief buitengewone lasten) een bedrag voorzien van circa 50 miljoen dollar.

Imation
Imation Corporation (NYSE: IMN) levert wereldwijd producten en diensten ten behoeve van informatieverwerking. Imation is gespecialiseerd in uiteenlopende toepassingen voor beeldverwerking en databeheer. De omzet uit normale bedrijfsvoering van Imation bedroeg in het jaar 2000 1,2 miljard dollar. In maart 2001 had Imation wereldwijd 4200 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Imation International B.V.
Tom Foyer
00 31 (20) 654 24 01
tfoyer@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl