Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 24 OKTOBER 2001

Bert Anciaux ontvangt Zuid-Afrikaanse collega Ngubane

Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Bert Anciaux heeft deze ochtend de Zuid-Afrikaanse minister van Kunsten, Cultuur, Wetenschap en Technologie Ngubane ontvangen. Minister Ngubane maakte meteen duidelijk dat hij het concept van co-development, zoals minister Anciaux dat binnen zijn beleid ontwikkelingssamenwerking ontwikkelde, zeer genegen is. Anciaux verwelkomde deze expliciete steun aan zijn visie op ontwikkelingssamenwerking
/samenwerkingsontwikkeling.

Aan de ontbijttafel bespraken de twee ministers een oriëntatienota omtrent culturele
samenwerkingsontwikkeling tussen Zuid-Afrika en Vlaanderen. Het is de bedoeling om de ideeën in deze nota verder te bespreken, uit te diepen en te finaliseren in een protocol. Een concreet actieplan moet er zijn in februari 2002 wanneer de Zuid-Afrikaanse minister Ngubane samen met minister Anciaux de opening van Brugge 2002 zal bijwonen.

De beide ministers beklemtoonden dat de culturele samenwerking tussen Zuid-Afrika en Vlaanderen op die domeinen moet liggen waar beide landen gezamenlijk een nieuw beleid kunnen maken of aan het maken zijn. De recente hervormingen bv. in het cultuur- en jeugdbeleid, zowel in Vlaanderen als in Zuid-Afrika, bieden beide landen kansen om samen vorm te geven aan een gemeenschappelijk beleid. Zeker in de bilaterale betrekkingen tussen Zuid-Afrika en Vlaanderen zijn er opvallende gelijkenissen te trekken op vlak van cultuur, jeugd en onderwijs. De ministers Anciaux en Ngubane spraken over een viertal domeinen die als kapstok kunnen dienen om de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika verder vorm te geven, nl. participatie, cultureel erfgoed, cultuur en onderwijs en lokaal cultuur- en jeugdbeleid.

Anciaux en Ngubane benadrukten ten aanzien van elkaar dat zij veel belang hechten aan de participatie van iedere burger aan het brede culturele leven. Voor de bevolking in Zuid-Afrika waren de artistieke en culturele uitingen noodzakelijk soelaas om mentaal weerstand te kunnen blijven bieden aan het apartheidsregime. Ook vandaag de dag is het artistieke leven in vele zuidafrikaanse wijken een bepalende factor voor gemeenschapsvorming, het brengt de mensen bij elkaar, het helpt hen het hoofd te bieden aan de vaak nog schrijnende leefomstandigheden. Op vlak van gemeenschapsvorming kan Vlaanderen veel leren van Zuid-Afrika. Bert Anciaux maakte in zijn beleid van cultuurparticipatie zijn stokpaardje. Anciaux stelde aan zijn Zuid-Afrikaanse collega voor om culturele participatie en uitwisseling te verhogen.

Ngubane en Anciaux waren het ook eens over het feit dat omgaan met cultureel erfgoed een belangrijke maatschappelijke uitdaging is, die trouwens op internationale schaal aan belangstelling wint. Het is de graadmeter voor de culturele ontwikkeling van stad en land. De levende herinnering aan het materiële karakter van het verleden (bv. monumenten), maar ook, en nog belangrijker, het immateriële (bv. de verhalen) is een cruciaal gegeven in een dynamisch cultuurbeleid. Waar in Vlaanderen het immateriële door vergetelheid dreigt te verdwijnen, is de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika verantwoordelijk voor het verdwijnen van een rijke en divers cultureel en artistiek leven. De meerderheid van de bevolking werd vervreemd van haar eigen culturele erfgoed (de taal, de kunstambachten, muziek, dans ...) Veel van deze rijke cultuur werd tot op heden niet of nauwelijks vastgelegd; het herleven ervan is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het culturele leven in Zuid-Afrika.

De uitdagingen op vlak van cultuur en onderwijs zijn zowel in Vlaanderen als in Zuid-Afrika gelijklopend. Beide ministers hebben de noodzaak benadrukt van een structurele integratie van kunst en cultuur in het onderwijs. Naast integratie in het reguliere onderwijs willen beide ministers ook een gezamenlijk programma opstarten rond podiumtechniek, management, hedendaagse dans, uitwisselingsprojecten, enz. Bij de fundamentele hertekening van het onderwijs in Zuid-Afrika heeft men ook van bij het begin (sinds '95) gewezen op de cruciale rol die kunst en cultuur kunnen spelen in de opvoeding van kinderen en jongeren; een ideale kans om elkaars beleid op elkaar af te stemmen, aldus beide ministers.

In navolging van het samenwerkingsproject tussen Zuid- Afrika en Vlaanderen op vlak van een lokaal jeugdbeleid gaan Ngubane en Anciaux ook onderzoeken hoe deze vorm van samenwerking kan uitgebreid worden naar een integraal lokaal cultuurbeleid in samenwerking met lokale besturen in Zuid-Afrika. Er zijn voldoende argumenten voor een gezamenlijke ontwikkeling op vlak van een lokaal cultuurbeleid, zoals bv. het gebrek aan culturele netwerken, het isolement van waardevolle culturele tradities doorbreken, het bereiken van achtergestelde, geïsoleerde doelgroepen, het betrekken van de bevolking bij het lokale bestuur, enz.
Het lokale cultuurbeleid zou experimenteel opgestart kunnen worden in de nodal points en in Gauteng. Het spreekt voor zich dat het lokale cultuurbeleid ook op vlak van participatie, cultureel erfgoed en cultuur en onderwijs een sturende rol zal krijgen.

Tot slot hebben de Vlaamse en Zuid-Afrikaanse minister andere wenselijke vormen van ondersteuning besproken. Zij hadden het onder meer over het mogelijk maken van een regelmatige uitwisseling van kunstenaars, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, . en mogelijke investeringen in multifunctionele gemeenschapscentra.

In februari 2002 moeten al deze ideeën concreet vertaald worden in een actieplan. Beide ministers zullen een stuurgroep installeren die dan samen het actieplan moet concretiseren.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be