Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Conferentie sport in de stad

Dit is een persbericht van de KNVB in samenwerking met VROM

Conferentie Sport in de stad: kans voor open doel over sport en sociale cohesie

Sport in de stad moet meer kansen krijgen, want sport draagt bij aan sociale samenhang. Dit thema staat op woensdag 24 oktober centraal tijdens de conferentie Sport in de stad: kans voor open doel, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Deze werkconferentie is voorbereid in samenwerking met Forum, de strategische denktank van het ministerie van VROM en richt zich op de rol die rijk, gemeenten, KNVB en andere sport- en welzijnsorganisaties kunnen spelen op het gebied van sport en sociale cohesie in de stad.

sport in de stad

De afgelopen decennia zijn heel wat sportvelden verdwenen uit stadswijken. Verenigingen fuseerden - al dan niet noodgedwongen - en/of werden verplaatst naar grote complexen aan de randen van de stad, ver van de wijken waar zij oorspronkelijk hun leden en vrijwilligers betrokken. Zo ging de binding met de directe woonomgeving vaak verloren. Dat was niet alleen een verlies voor de clubs, maar ook voor de bewoners van stadswijken; in het bijzonder voor diegenen die sterk aan hun woonomgeving zijn gebonden, zoals bijvoorbeeld kinderen en allochtonen.
Nog steeds delft sport dikwijls het onderspit wanneer in de stad nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan de orde zijn. En dat terwijl leefbaarheid hoog op de politieke en bestuurlijke agenda staat. Een belangrijke voorwaarde voor de leefbaarheid in een stad is het bestaan van sociale cohesie: de bindingskracht van sociale verbanden en netwerken. Sport, en dan vooral verenigingssport, kan daar in belangrijke mate aan bijdragen.

Forum-studie naar sport en sociale cohesie

Sport is bij uitstek een sociale gebeurtenis die breed beoefend wordt door alle lagen van de bevolking. Voor sport is veel ruimte nodig. Sport houdt dus ook sterk verband met de ruimtelijke inrichting van steden en wijken. Forum, de strategische denktank van VROM, heeft het afgelopen jaar een studie verricht naar het thema sport en sociale cohesie in de stad. Doel van dit project was het weergeven van de verbinding tussen de ruimtelijke en sociale dimensie van het VROM-beleid. De studie heeft zich in het bijzonder gericht op de voetbalsport.
Het Forum-project heeft onder meer een beschrijving opgeleverd van de praktijk rondom veelvoorkomende processen van fusies en verplaatsingen van sportclubs, op basis van vier voorbeelden uit de voetbalpraktijk (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht). Het project wil alle betrokkenen duidelijk maken dat elke overheidslaag, clubondersteuner, clubbestuurder, vrijwilliger en voetballer goed moet nadenken wanneer fusie en verplaatsing aan de orde zijn. Want nieuwe velden en een nieuw clubhuis is één, behoud van een levendige vereniging twee!


- progamma conferentie -
programma conferentie

Na opening van de conferentie door staatssecretaris Remkes van VROM , worden de resultaten van de Forum-studie gepresenteerd. Daarna geven enkele sprekers vanuit de praktijk hún visie op de betekenis van sociale cohesie en sport in de stad. De discussie, onder leiding van NOC.NSF-bestuurslid Erica Terpstra, moet leiden tot zo concreet mogelijke aanbevelingen in de richting van overheid en sportwereld. Na afloop van de conferentie is er gelegenheid voor een informele ontmoeting tussen pers, sprekers en overige aanwezigen.

Tijd en plaats conferentie: woensdag 24 oktober, 13.30-17.00 uur KNVB sport- en conferentiecentrum Woudenbergseweg 56-58 3707 HX Zeist
tel. 0343-499211 Aanmelden:
KNVB, afdeling communicatie
Antwoordnummer 108
3700 VB Zeist
Fax:0343 499192
E-mail: AV@knvb.nl

Meer informatie: KNVB, Joris Gieske, tel. 0343- 499313,

Ministerie van VROM, Willem Klein, tel. 070-3993981,

22 okt 01 11:01