Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Dalaï Lama in Europees Parlement

Op woensdag 24 oktober 2001 heeft de 14e Dalaï Lama een bezoek gebracht aan de plenaire vergadering van het Europees Parlement. In zijn redevoering werden onder andere de volgende aandachtspunten genoemd.

Fotoimpressie

* De Dalaï Lama spreekt in het EP in zijn eigen taal: het Tibetaans, en niet in het Chinees!

* Uitgangspunt is respect voor verschillende landen en culturen in de wereld.

* De wereld bevindt zich op een kritiek punt in de menselijke geschiedenis, eenheid is noodzakelijk, ook in licht van aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington DC. De belangen van eenieder zijn afhankelijk van de belangen van anderen.
* Universele verantwoordelijkheid en bewustzijn moeten ontwikkeld worden. Dit is de beste basis voor persoonlijk geluk en wereldvrede.

* We hebben uit het oog verloren dat we aan elkaar verbonden zijn (ras, taal, ideologie, religie) dit is vaak een bron van conflicten.

* Er zijn tal van gedestabiliseerde gemeenschappen: begrip voor en dialoog met andere geloofsovertuigingen zijn nodig om dit te keren.

* De Dalaï Lama heeft respect voor andere religies: zo is hij in Jeruzalem geweest en heeft hij met andere religieuse leiders gesproken. Begrip voor verschillende standpunten is essentieel. Alle religies zijn even waardevol, ondanks verschillende doctrines. De Dalaï Lama verwijst naar zijn goede contacten met katholieke monniken, waardoor zijn begrip voor het Christendom is versterkt.

* Het prinicipe van pluriformiteit in godsdienst moet omhelst worden.

* De gebeurtenissen op 11 sept 2001 maken duidelijk dat we nu moeten overgaan tot dialoog en redelijkheid. De enige manier om oplossingen te vinden is dialoog! Laat geweld dus niet effectief worden. De 20e eeuw is die van het bloedvergieten, laat de 21e eeuw de eeuw van dialoog en geweldloosheid worden.
* In het verleden is er een "17 punten accoord" gesloten met China over de bevrijding van Tibet maar China toont tot nog toe weinig respect voor de eigen cultuur en godsdienst van Tibet. Vervolgens is de Dalaï Lama het land uit gevlucht, om zijn eigen veiligheid zeker te stellen. Enorme vernielingen, fundamentele schendingen van de mensenrechten, rassendiscriminatie en godsdienstdiscriminatie volgden daarop in Tibet.
* In 1988 was de Dalaï Lama ook al in het Europees Parlement te Straatsburg, toen heeft hij een voorstel voor oplossing van het conflict met China gepresenteerd. Een echte unie is alleen mogelijk als iedereen daaraan meewerkt. Dit voorstel is later de middenweg-benadering, of het voorstel van Straatsburg gaan heten. De Dalaï Lama ziet het Europees Parlement als een belangrijk platform om zijn ideeen te presenteren.

* Tenslotte heeft de Dalaï Lama een oproep aan China gedaan om de politiek te wijzigen ten aanzien van Tibet, en hiervoor intenationale steun gevraagd.

* EP-voorzitter Fontaine heeft de Dalaï Lama deze steun toegezegd, en trouw aan het Tibetaanse volk beloofd.


-o-O-o-

Fotoimpressie

Na afloop van de plechtige bijeenkomst in de plenaire zaal van het EP, heeft parlementsvoorzitter Fontaine de Dalaï Lama een lunch aangeboden. Hieronder vindt u een fotoimpressie van deze bijeenkomst. Klik op de foto´s voor een grotere weergave

De Dalaï Lama in het Europees Parlement, 24 okt 2001 De Dalaï Lama, EP-voorzitter Nicole Fontaine en Wim van Velzen De Dalaï Lama, EP-voorzitter Nicole Fontaine en Wim van Velzen De Dalaï Lama en EP-voorzitter Nicole Fontaine

De integrale toespraak van de Dalaï Lama is zo snel mogelijk op dit adres beschikbaar.