Politiebericht Friesland: Friesland 14-11-2001
Politieberichten van 13/11 (13.00 uur) t/m 14/11 (07.00 uur)

Joure: snelle bromfietser
Dinsdag omstreeks 12.00 uur zag een patrouille een bestuurder op een bromfiets rijden over de Geert Knolweg. Het bleek dat de bromfiets niet was voorzien van een gele plaat. Toen de agenten de bromfietsbestuurder wilden controleren, ging deze er met hoge snelheid vandoor. Via de Iepensteinlaan, de Zuiderveldstraat en het Zuiderveldplantsoen ging het via het fietspad richting Scheen. Toen de politiewagen via een grasveld achter de bromfietser wilde aanrijden, bleek dat de ondergrond toch iets te zacht was, waardoor de politieauto vast kwam te zitten. Met hulp van de collega`s werd de politiewagen weer losgetrokken. Begrijpelijk dat de bromfietsbestuurder daar niet opwachtte.

Leeuwarden: vernieling
Maandag omstreeks 20.15 uur werden van een horecagelegenheid aan de Bilgaardpassage een 5-tal ruiten vernield. Een schadebedrag is niet bekend. De ruiten werden ingegooid met stenen. De eigenaar, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, ging daarop direct met een aantal klanten naar buiten en zag daarop een groepje jeugd (7/ 8 personen) wegrennen. Ondanks een achtervolging kon geen van de personen worden aangehouden. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: snelheidscontrole
Dinsdag tussen 13.00 en 15.00 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Grovestins. In totaal werden 11 bekeuringen uitgedeeld ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De snelste had 84 kilometer per uur op de teller, terwijl aldaar 50 is toegestaan.

Lemmer: vernieling auto
Dinsdag omstreeks 16.10 uur werd een 33-jarige inwoner van Lemmer aangehouden ter zake vernieling. De verdachte had kort daarvoor op de Middelgronden een personenauto vernield. Van deze auto waren het linker voorportier, een ruit, de rechter koplamp en de richtingaanwijzers vernield. De auto was eigendom van een 27-jarige inwoner van Lemmer. De verdachte had nog geld van deze man tegoed en wilde dit nu hebben. Tijdens het gesprek werd de verdachte steeds kwader hetgeen uiteindelijk resulteerde in het vernielen van de auto. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan. Het schadebedrag is niet exact bekend. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Marssum: ongeval met gewonde
Maandag omstreeks 16.00 uur fietste een 51-jarige inwoner van Beetgumermolen over de Bitgumerdyk in de richting van de Tramstrjitte. Ter hoogte van een in de weg gelegen wegversmalling passeerde de fietser een uit tegenovergestelde richting naderende personenauto met aanhangwagen, die bestuurd werd door een 24-jarige inwoner van Beetgumermolen. Tijdens het passeren viel de fietser en kwam met zijn hoofd tegen de aanhangwagen aan, waardoor hij een hoofdwond opliep. De fietser werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De aanhangwagen en de fiets liepen geen schade op.

Heerenveen: aanrijding met lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 15.15 uur vond op de Burgemeester Falkenaweg een aanrijding plaats tussen een fietser en een bromfietsster. De fietser, een 16-jarige jongen uit Heerenveen fietste aan de verkeerde kant van de weg en stak plotseling de rijbaan over. Hij zag daarbij een uit tegenovergestelde richting naderende bromfiets, bestuurd door een 17-jarige inwoonster van Jonkerslan, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietsster raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, alwaar bleek dat zij een gekneusde enkel had opgelopen. De fietser had alleen wat schrammen op zijn hand.

Midsland: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 18.00 uur vond op de Hoofdweg ter hoogte van het benzinestation een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een personenauto. De bestuurster van de personenauto, een 53-jarige inwoonster van Lies, wilde een voor haar rijdende bromfietsster, die in dezelfde richting reed, inhalen. Toen zij bezig was met de inhaalmanoeuvre ging de bromfietsbestuurster, een 28-jarige inwoonster van Terschelling, plotseling naar links. De bromfiets werd hierop geschept door de personenauto. De bromfietsbestuurster werd met de `snelboot` overgebracht naar de vaste wal en daarna vervoerd naar het MCL-Zuid.

Harkema: aanrijding lichtgewonde
Dinsdag omstreeks 16.15 uur vond op de Reitsmastrjitte een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 22-jarige inwoner van Boelenslaan, reed in de richting van de Betonwei. In een flauwe bocht schrok hij van een tegenligger en waarschijnlijk door een te hoge snelheid raakte hij de macht over het stuur kwijt. Hij botste tegen een lantaarnpaal, die afbrak, en na een boom geschampt te hebben, kwam hij uiteindelijk 60 meter verder tot stilstand. De auto werd totaal vernield. De bestuurder is door een huisarts onderzocht en liep vermoedelijk een lichte hersenschudding op.

Oosterwolde: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 17.45 uur wilde een bromfietsbestuurder vanaf de Ten Horingerlaan de Snellingerdijk oprijden. Op het gladde wegdek gleed de bestuurder, een 29-jarige inwoner van Oosterwolde, met zijn scooter onderuit. Hij liep hierbij een beenwond op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Lemmer: inbraak woning
Dinsdag tussen 11.15 en 17.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Slotermeerstraat. Aan de achterzijde van de woning werd een ruit geforceerd. Een kluis in de woning werd opengebroken en hieruit werden sieraden, een bankpasje en paspoorten weggenomen. De bewoner, een 42-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Wolvega: insluiping
Dinsdag omstreeks 18.00 uur vond een insluiping plaats in een woning aan de Wederik. De bewoonster, een 33-jarige vrouw, hoorde op een gegeven moment toen zij boven haar kind in het bad deed, beneden gestommel. Ook sloeg de hond aan. Zij heeft hier verder geen aandacht aangeschonken. Toen zij later op de avond met de auto weg wilde, bleek dat de autosleutels verdwenen waren. De auto stond nog op de plaats. De bewoonster heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak
Dinsdag tussen 20.00 en 21.00 uur werd ingebroken bij een bedrijf aan de Hegedyk. Aan de achterzijde van het pand had men een ruit ingegooid. Via het gat in de ruit had men een achter de vernielde ruit staande laptop weggenomen. Men is waarschijnlijk niet binnen geweest. Een medewerker van het bedrijf, een 46-jarige inwoner van Heeg, heeft aangifte gedaan.

Franeker: dronken man
Dinsdag omstreeks 22.00 uur werd op de Hertog van Saxenlaan een `bewusteloze` man aangetroffen. Bij het onderzoek aan zijn kleding werd de man, een 41-jarige inwoner van Berlikum, wakker. De man bleek dronken te zijn. De man kreeg een proces-verbaal voor openbare dronkenschap en daarna is hij thuis afgeleverd.

Kootstertille: geheime zender
Dinsdag omstreeks 22.00 uur werd in samenwerking met de radiocontroledienst aan de Casimirstrjitte een geheime zender uit de lucht gehaald. De zender zond uit onder de naam `De Zilverster` en werd bediend door een 34-jarige inwoner van Kootstertille. De zendapparatuur werd in beslag genomen en tegen de eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: verlichtingscontrole
Maandag tussen 19.00 en 23.00 uur werd op het Zuiderplein een verlichtingscontrole gehouden. In totaal kregen 125 (brom)fietsers een bekeuring ter zake het niet in orde hebben van hun verlichting. Ook werden enkele fietsers bekeurd voor het negeren van het rode licht bij de spoorwegovergang. De komende weken zullen er regelmatig verlichtingscontroles in de stad plaatsvinden en ook op de draagplicht van autogordels zal worden gecontroleerd.

Heerenveen: inbraak woning
Dinsdag tussen 19.30 en 21.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Schoolstraat. De achterdeur werd opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden geld, een bankpasje en een ketting gestolen. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Woensdag omstreeks 01.30 uur werd een 20-jarige inwoner van Ede in een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg mishandeld. Het slachtoffer kreeg van een onbekend gebleven jongeman een klap met een glas op zijn hoofd, waardoor hij een bloedende wond opliep. Terwijl de portier met het slachtoffer bezig was, zag de verdachte kans te vluchtten. Het slachtoffer, die behoorlijk aangeschoten was, werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, is nog niet duidelijk. Het slachtoffer moet nog worden gehoord.

Sneek: deaelers aangehouden
De afgelopen week zijn twee dealers aangehouden. Een 46-jarige inwoner van Sneek werd aangehouden omdat sinds geruime tijd aan anderen de gelegenheid bood om zijn woning aan de Ubbo Emmiusstraat als verkooppunt voor verdovende middelen te gebruiken. De aanloop van drugsklanten zorgde voor de nodige overlast in de buurt. De verdachte werd dinsdagochtend in Sneek aangehouden. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld. Een 46-jarige inwoner van Leeuwarden werd dinsdagmorgen in Leeuwarden aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. Hij had het laatste half jaar vanuit meerdere woningen in Sneek verdovende middelen, met name heroïne verkocht. Ook hij is ingesloten en in verzekering gesteld. Beide verdachten zijn bekenden in het drugscircuit. Het onderzoekt

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272