Psycho-medisch centrum Parnassia


Den Haag, 14 november 2001

'Drugs, laat je niks wijsmaken!'

Op woensdag 14 november opent minister Borst in Den Haag de landelijke voorlichtings-campagne 'DRUGS, LAAT JE NIKS WIJSMAKEN!'. De campagne is een initiatief van het Trimbos instituut en vindt plaats van 14 tot en met 28 november 2001. In de regio Zuid Holland brengt Parnassia in samenwerking met de GGD Den Haag, de GGD Zuid-Holland Noord, de GGD Midden-Holland en de GGD Delfland de campagne tot uitvoering.

De campagne richt zich op jongeren tussen 12-18 jaar en hun ouders. Het doel van de campagne is dat jongeren meer op zoek gaan naar juiste informatie over drugs en ze beter in staat te stellen met hun ouders te praten over drugs.

Praten over drugs helpt
Uit recente cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat van de scholieren tussen de 10 en 18 jaar meer dan een kwart regelmatig rookt, meer dan de helft drinkt, en één op de tien wekelijks blowt. Ouders weten vaak niet hoe ze hier mee om moeten gaan en jongeren vinden het moeilijk met hun ouders over drugs te praten. Praten over drugs en het beschikken over betrouwbare informatie helpt echter mee voorkomen dat experimenteren overgaat in problematisch gebruik. Ook leidt een open, ondersteunende opvoeding tot minder gebruik.

Wat gebeurt er in de regio De campagne 'Drugs laat je niks wijsmaken' geeft de jongeren en hun ouders informatie over drugs en advies hoe hierover te praten. In de regio Zuid-Holland Noord zijn alle scholen voor Voortgezet Onderwijs, huisartsen en bibliotheken benaderd om aandacht te besteden aan het thema. Naast promotiemiddelen zoals posters, advertenties en radiospots is speciaal voor deze campagne lesmateriaal voor het Voortgezet Onderwijs en folders voor ouders en jongeren ontwikkeld. Binnen het Voortgezet Onderwijs bieden de GGD en Parnassia ondersteuning bij het organiseren van een ouderavond.

In Den Haag (14 november) en Delft (19 november) rijdt er een speciaal voor deze campagne ingerichte bus. Deze bus zal een aantal scholen bezoeken. In Delft staat de bus ook nog op de wijkmarkt aan de van Bleijswijckstraat 72, locatie Hugo Grotiuscollege.

Nog meer informatie?
Via de Drugs Infolijn 0900-1995 (22 cent per minuut), GGD-en, instellingen voor verslavingszorg of via de website www.drugsinfo.nl . Op deze website is allerlei informatie te vinden over de campagne, kun je kaartjes versturen, vragen stellen en chatten met bekende Nederlanders of deskundigen op het gebied van genotmiddelen.
---

De pers is van harte uitgenodigd bij de start van de campagne op 14 november in het ministerie van VWS, waar u ook een kijkje kunt nemen in de Drugsinfobus.
Aanvangstijd: 09.30 uur
Zaal B 402, Ministerie van VWS Panassusplein 5, Den Haag

Voor meer informatie over de regio Zuid-Holland Noord kunt u contact opnemen met:

Miriam Fianen
GVO-functionaris afdeling Gezondheidsbevordering en Beleid bij de vestiging Leiden
telefoon 071 - 516 33 56.

Miriam de Werd
preventiemedewerker regio Zuid Holland Noord Parnassia, Verslavingszorg telefoon 071 - 514 36 41.

Voor meer informatie over de regio Delft, kunt u contact opnemen met:

Marije van den Bos
preventiemedewerker, Parnassia, Verslavingszorg telefoon 070 - 391 78 40.

Marianne Maat
GVO-functionaris GGD Delfland telefoon 015-251 15 71

Voor meer informatie over de regio Den Haag: kunt u contact opnemen met:

Marije van den Bos
preventiemedewerker, Parnassia, Verslavingszorg telefoon 070- 391 78 40.

Ankie Warmerdam
GVO-functionaris GGD Den Haag telefoon 070-353 72 58

Voor meer informatie over de regio Gouda, kunt u contact opnemen met:

Niki Bär
GVO-functionaris GGD Midden Holland telefoon 0182-54 56 00

Persberichten Verslavingszorg Parnassia, psycho-medisch centrum
---