Politie Drenthe

Persberichten Regio Politie Drenthe

Illegale handel in cd's opgerold
08:05 woensdag 14 november 2001

Gezamenlijk Persbericht van Buma/Stemra en Politie Drenthe Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tim Kuik 06 203 95 800 of met Ernest Zinsmeyer, Politie Drenthe, tel: 06 22 66 28 75 of 0591 66 20 14.
BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) is een samenwerkingsverband tussen: de NVPI (audio-, video- en interactieve industrie); NVGD (Nederlandse Vereniging Grammofoonplaten Detailhandelaren); Motion Picture Association; Videma; NVF (Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders) en Buma/Stemra namens componisten, tekstdichters en (muziek)uitgevers.

Illegale handel via 21 Internet sites in een klap opgerold.

De Stichting BREIN reikte de Opsporingsdienst Buma/Stemra twee dossiers aan over verkoop via Internet van illegaal gekopieerde entertainment products. In eerste instantie ging het om de sites Tazcrew en DivX4you die de betalingen naar hetzelfde postbusnummer lieten sturen. Strafrechtelijk onderzoek in samenwerking met de Politie Drenthe, district Oost, wijkeenheid Emmen-Zuid, leidde tot de aanhouding van drie personen woonachtig te Emmen.

De drie verdachten hielden zich bezig met de verkoop van door hen op bestelling gekopieerde cd-recordables met daarop muziek, videofilms en games. Tijdens het onderzoek bleek dat zij hun illegale producten via nog negentien andere sites aanboden. Op twee woonadressen zijn computers en cd-branders alsmede meer dan 1.000 masters (bronkopieën) in beslag genomen, waarmee tienduizenden kopieën gemaakt zijn. Tientallen bestellingen lagen klaar om aan klanten verzonden te worden.


De Stichting BREIN en de Opsporingsdienst Buma/Stemra geven sinds het begin van dit jaar extra aandacht aan cd-piraterij op Internet. Stelselmatig zoeken experts van BREIN op het Internet naar overtreders van de wet. Daarbij gaat het om inbreuk van auteursrechtelijk beschermde werken, zoals muziek, film, video en entertainmentsoftware (bijv. computerspellen). Ondertussen zijn ongeveer 300 sites aangepakt, waarvan 90% civiel door BREIN en 10% strafrechtelijk door de Opsporingsdienst BumaStemra, veelal in samenwerking met de lokale politie.

Zulk strafrechtelijk onderzoek eindigt meestal in een onderzoek bij de verdachte thuis en zijn aanhouding en verhoor, waarna proces-verbaal wordt opgemaakt. Op grond daarvan beslist het Openbaar Ministerie over vervolging en legt de rechter bij bewezenverklaring straf op. Voor dit soort Internetpiraten draait het vaak uit op een boete en taakstraf, maar bij recidive vallen ook gevangenisstraffen.

Naast die strafrechtelijke veroordeling vorderen de rechthebbenden schadevergoeding in een civiele procedure. Ook de fiscus is geinteresseerd de achterstallige belasting in te vorderen.

Rechthebbenden ondervinden grote schade door het illegaal kopiëren en verspreiden van hun werken. In Nederland besteedt de consument per jaar fl. 185 miljoen gulden aan illegale cds met entertainment product. In 2000 zijn 50 miljoen blanco cd-rs verkocht waarvan er vermoedelijk 12.5 miljoen voor piraterij zijn gebruikt. De straatwaarde van deze illegaal gebrande cd-rs wordt geschat op fl.125 miljoen. Als het aanbod van zulke illegale cds, zoals in het bovenstaande geval, via het Internet plaatsvindt wordt in principe heel Nederland bereikt.

CD piraterij bedreigt niet alleen de auteurs, artiesten en producenten maar ook de consument zelf. De forse inkomstenderving bedreigt de werkgelegenheid in de branche en ook de investering in nieuw talent hetgeen een verschraling van het aanbod in entertainment veroorzaakt. De Auteurs- en Naburig Recht sector in Nederland draagt 5.5% bij aan het bruto binnenlands product, dat is meer dan het bank- en verzekeringswezen en maar net onder de Bouwnijverheid. Daarnaast werken 400.000 mensen in deze sector, dat is ook 5.5% van de totale werkgelegenheid. Het beschermen waard!


---
info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe