CBS Webmagazine

Turkse en Marokkaanse jongeren wonen vaak in bij familie

In 1999 verlieten ongeveer twaalfduizend Turken en Marokkanen hun ouderlijk huis. Van deze groep koos ruim een kwart voor alleenwonen of samenwonen. Ruim zestig procent van de jongeren verruilden het ouderlijk huis voor een adres met drie tot zes personen.

Autochtone jongeren die in 1999 uit huis zijn gegaan, kozen in een op de vier gevallen voor alleenwonen en een op de twee gevallen voor (al dan niet gehuwd) samenwonen.

Het ouderlijk huis verlaten: jongeren naar nieuw adres, 1999

Eerst bij familie, daarna zelfstandig

Vaak vonden uit huis trekkende Turkse en Marokkaanse jongeren onderdak bij familie: vijf- van de twaalfduizend jongeren trokken in bij broers of zussen. Van deze vijfduizend Turkse en Marokkaanse jongeren die bij broers of zussen zijn gaan wonen, woont ongeveer vijftien procent in bij een tot dan toe zelfstandig wonende broer of zus. Intrekken bij familie is vaak een eerste stap naar verdere zelfstandigheid. De meeste jongeren gaan na inwoning bij familie alsnog zelfstandig wonen.

Helma Schapendonk-Maas

Bron: Maandstatistiek van de bevolking (september 2001), Allochtonen in Nederland (2001)

Meer informatie: infoservice@cbs.nl transp.GIF (89 bytes)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.