Raad voor Cultuur


14 november 2001

Nadruk op brede deskundigheid in profielschets nieuwe raadsleden

Nieuw profiel Raad voor Cultuur niet voor volgende Cultuurnota

DEN HAAG - De Raad voor Cultuur wil de komende tijd de ideeën voor zijn toekomstige werkwijze nader uitwerken. De Raad wil dat doen in debat met alle betrokken partijen. Een aangescherpte werkwijze en ideaal profiel van de Raad zullen echter niet voor 2005 gestalte kunnen krijgen. De voorbereidingen voor de Cultuurnota 2005-2008, die al in gang zijn gezet, vergen continuïteit in de samenstelling en werkwijze van de Raad. De profielschets die de Raad heeft samengesteld voor de vacatures die ontstaan per 1 januari volgend jaar heeft dan ook alleen betrekking op de periode tot 2005. Dat schrijft de Raad voor Cultuur aan staatssecretaris Van der Ploeg. De Raad reageert op een brief van de staatssecretaris van 22 oktober, waarin deze vraagt om een opzet voor de profielschetsen van nieuwe raadsleden. Eerder al benadrukte de staatssecretaris dat het aantal leden van de Raad wat hem betreft terug moet naar vijftien. Volgens de Raad is een vermindering met tien leden op korte termijn niet mogelijk. In zijn profielschets voor nieuwe raadsleden gaat de Raad ervan uit dat hij tot en met de volgende Cultuurnota-advisering tussen de achttien en twintig leden telt. De voorbereidingen voor die advisering zijn al in gang gezet en moeten in 2002 breder worden opgepakt. De dan zittende Raad is qua samenstelling bij voorkeur dezelfde Raad, die straks de daadwerkelijke advisering (Van Vooradvies tot en met Cultuurnota-advies) ter hand zal moeten nemen.

In december nemen elf raadsleden afscheid, omdat hun wettelijke benoemingstermijn is verstreken. Indien voor elke vereiste deskundigheid een raadslid wordt benoemd, bedraagt het aantal vacatures per 1 januari 2002 dertien. Dat leidt tot een getal boven de twintig. De Raad acht het mogelijk bepaalde deskundigheden te combineren zodat een beperking van het aantal aan te trekken leden tot ongeveer tien mogelijk moet zijn. Voor de invulling daarvan geeft de Raad een aantal varianten aan, waaruit de staatssecretaris een keuze kan maken.

De Raad houdt bij het opstellen van de profielen voor nieuwe raadsleden rekening met toekomstige veranderingen (andere werkwijze, vermindering aantal leden, toegezegde uitbreiding van de commissies). Daartoe legt hij onder meer de nadruk op een brede algemene deskundigheid en tevens deskundigheid op een of meer sectoren en aandachtsgebieden.

De Raad dringt er bij de staatssecretaris op aan via de Benoemingenadviescommissie zo spoedig mogelijk te beginnen met de werving van kandidaat raadsleden, om te voorkomen dat er hiaten in de benodigde deskundigheid ontstaan.


Noot voor de redactie (