Provincie Utrecht

Persbericht
1005606000

GS streven naar integrale aanpak voor behoud gehele Grebbelinie

De Grebbelinie moet bewaard blijven en beter zichtbaar worden in het landschap. Dit antwoorden GS van de provincie Utrecht op de vragen die de statenfractie van de ChristenUnie heeft gesteld met betrekking tot de Grebbelinie. Het college van GS streeft naar een brede integrale aanpak voor het behoud van de gehele linie. Een Plan van Aanpak om verder verval van de linie te voorkomen, is naar verwachting begin volgend jaar klaar.

De Grebbelinie is een belangrijk onderdeel van het provinciale erfgoed. Het college heeft daarom actie ondernomen om verder verval van de linie te voorkomen. In het voorjaar van 2001 is de opdracht gegeven om alle structuren en objecten die bij de linie horen te inventariseren. Daarnaast heeft de provinciale fotograaf foto's van de Grebbelinie en de directe omgeving genomen. De inventarisatie en de foto's zullen een completer beeld geven van de staat van de linie en vormen een basis voor het genoemde Plan van Aanpak.

Integraal project
Om de Grebbelinie goed te kunnen bewaren en beter zichtbaar en toegankelijk te maken, is het college voornemens om begin volgend jaar een integraal project Grebbelinie op te starten. De eerste contacten daarvoor met particuliere initiatieven en instanties zijn al gelegd. Bovendien zijn alle gemeenten waar de linie doorheen loopt inmiddels op de hoogte gesteld van de wens van de provincie tot behoud en ontwikkeling van de Grebbelinie. Het is de bedoeling dat de linie als cultuurhistorisch waardevolle structuur in het streekplan, de Cultuurhistorische Hoofdstructuur en de gemeentelijke bestemmingsplannen wordt opgenomen. Daarnaast willen GS onderdelen van de Grebbelinie op de rijksmonumentenlijst geplaatst krijgen.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Irene Groeneveld, 030 - 258 2623 of per e-mail:
Irene.Groeneveld@Provincie-Utrecht.nl .