Provincie Utrecht

Persbericht
1005606000

340.000 gulden subsidie voor verstandelijk gehandicapten

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten om ruim 340.000 gulden beschikbaar te stellen voor 14 projecten die leiden tot een betere integratie van mensen met een verstandelijke handicap. Die projecten kunnen veelal niet met AWBZ-financiering worden bekostigd, maar zijn wel noodzakelijk om mensen met een verstandelijke beperking volwaardig deel te laten nemen aan de samenleving. Integratie van mensen met een verstandelijke beperking is niet aan leeftijd gebonden, maar geldt voor jong en oud. Zo gaat er ondermeer 60.000 gulden naar een project met als inzet integratie in reguliere kinderdagverblijven en ruim 30.000 gulden naar een integratieproject voor ouderen.

Integratie kinderdagverblijven
Integratie kan al beginnen op jonge leeftijd, op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Op personeelsgebied vergt dat echter extra kennis en menskracht. Doel van dit project is dan ook om de reguliere kinderopvang te ondersteunen met informatie, deskundigheid en faciliteiten voor het opvangen van kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand. Het gaat om een vervolg van activiteiten die in 2000 en 2001 al succesvol waren. Door deze subsidie kan de eerder opgedane expertise breder worden uitgezet over de regio Utrecht. 'Integratie reguliere kinderdagverblijven' is een project van de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht, in samenwerking met de reguliere kinderopvang en bureau LINK.

Integratieprojecten ouderen
De levensverwachting van mensen met een verstandelijke handicap komt steeds hoger te liggen. Oudere mensen doen vaak niet meer mee aan arbeidsprojecten. Daarom is het voor hen moeilijker om andere mensen te ontmoeten en dreigen ze in een isolement te raken. Stichting De Wilg en Stichitng Plaverijn ontwikkelen speciaal voor deze doelgroep vrijetijds activiteiten, zodat de ouderen een nieuw netwerk van contacten krijgen, binnen hun eigen omgeving. Plaverijn en De Wilg willen een integratiemedewerker inzetten, die aan de hand van individuele vragen van client zoekt naar een vorm van vrijetijdsbesteding bij de reguliere voorzieningen.

De provincie vindt het belangrijk dat organisaties in de provincie zich inspannen om integratie en volwaardige participatie van verstandelijk gehandicapten in de samenleving te realiseren. Met deze zogeheten subsidie flankerend beleid verstandelijk gehandicapten 2002 hopen GS mensen en organisaties die zich met integratieprojecten bezighouden, een steuntje in de rug te geven. Projecten die subsidie ontvangen passen in de missie die de provincie Utrecht hanteert op het zorgterrein voor mensen met een verstandelijke handicap.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Evelien ten Bosch, 030 - 258 2493 of per e-mail: Evelien.ten.bosch@provincie-utrecht.nl .