Korps: Groningen, plaats: Groningen 14-11-2001
Verdachte bekent drie prostitutiemoorden Woensdag 14 november 2001

Slachtoffers door verwurging om het leven gebracht

De 60-jarige man uit Harkstede die afgelopen maandag in zijn woning werd aangehouden heeft bij het verhoor verklaard drie prostituees Sasja Schenker, Annelies Reinders en Michelle Fatol te hebben vermoord. Hij verklaarde dat hij de vrouwen na een bezoek aan hen, door middel van verwurging om het leven heeft gebracht en daarna te hebben achtergelaten in het Slochterdiep, het Eemskanaal en een sloot bij Enumatil (gemeente Zuidhorn). De politie is nog steeds bezig met het onderzoek en doet de komende dagen nog een uitgebreid onderzoek bij de woning van de man.

De verdachte bezocht in 1992 Michelle Fatol die als straatprostituee in de stad Groningen werkte. Nadat de man de vrouw had meegenomen naar het NS station in Groningen en gebruik had gemaakt van de diensten van de vrouw wurgde hij haar en nam haar mee in zijn auto in de richting van Zuidhorn. Op een stille plek nabij Zuidhorn legde hij het naakte slachtoffer in een sloot en ging terug naar zijn woning. De kleding van het slachtoffer deponeerde de verdachte in een zak verzwaard met stenen en gooide deze in het Slochterdiep nabij zijn woning. Ook het slachtoffer Annelies Reinders werd door de verdachte opgepikt vanaf de oude tippelzone. Hij nam het slachtoffer mee naar een plaats in het westen van Groningen. Daar wurgde hij de vrouw en ging vervolgens met haar in zijn auto terug naar de stad. Uiteindelijk reed de verdachte terug naar een laad- en losplaats bij het Eemskanaal waar hij het slachtoffer in het kanaal gooide. Met Sasja Schenker zocht de verdachte zelf op donderdag 12 juli telefonisch contact. Zij bezocht de verdachte in zijn woning nadat zij daar op de bromfiets naar toe was gereden. Nadat zij enige uren bij de verdachte was gebleven ging het weer mis en wurgde hij Sasja. De verdachte bracht het slachtoffer vervolgens vanaf zijn woning naar het bruggetje over de Borgsloot en liet daar het lichaam in het water zakken. Ook enkele persoonlijke spullen zoals het heuptasje van het slachtoffer gooide de verdachte in de Borgsloot. Nadat de verdachte bij zijn woning was teruggekeerd heeft hij de bromfiets van het slachtoffer opgeborgen en deze op zaterdag 14 juli samen met de helm van Sasja in het Sterrebos achter het monument achtergelaten.

Het recherche bijstand team heeft vanaf het eerste moment uitgebreid onderzoek gedaan. Diverse sporen werden veiliggesteld op de plaats waar het slachtoffer werd aangetroffen. Enkele dagen na de vondst van het slachtoffer werden nagenoeg op dezelfde plaats waar het slachtoffer in het water was achtergelaten kledingstukken van Sasja aangetroffen. Enkele dagen later werd bij een duikactie nogmaals een tweetal zakken kledingstukken gevonden, die naar later bleek van de slachtoffers Fatol en Reinders bleken te zijn. In het gehele onderzoek werden meerdere buurtonderzoeken gedaan en werden meer dan honderd getuigen gehoord, waaronder de verdachte. Na de vondst van de kleding werd door het recherche bijstand team het team onopgeloste ernstige delicten ingeschakeld om te onderzoeken of de gevonden kledingstukken toebehoorden aan een van de eerder gevonden slachtoffers. Dit team liet alle oude zaken de revue passeren, waardoor er snel een beeld verkregen werd over de gevonden kleding. Het recherche bijstand team heeft vervolgens steeds meer informatie verzameld over de nu aangehouden verdachte. Ook het verleden van de verdachte, waaronder een eerdere veroordeling met een langdurige gevangenisstraf en TBS werd in beeld gebracht. Uit verklaringen van getuigen bleek ondermeer dat de verdachte een regelmatige klant was van Sasja Schenker en telefonisch contacten met haar onderhield. Bovendien werd bekend dat de verdachte regelmatig prostituees meenam naar zijn woning in Harkstede en vrouwen bedreigde.

Op grond van de combinatie van technisch sporen, de handelwijze van de verdachte, de locatie waar Sasja en kledingstukken werden aangetroffen kon afgelopen maandag de verdachte worden aangehouden. Op de tweede dag van zijn verhoor bekende de verdachte de drie vrouwen om het leven te hebben gebracht. Nabestaanden van de slachtoffers zijn inmiddels geïnformeerd over het resultaat van het onderzoek. De verdachte wordt op donderdag 15 november voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 c/m)