Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MINVWS: speech Borst - Drugscampagne

Ter gelegenheid van het begin van de campagne 'Drugs,laat je niks wijsmaken' heeft minister E.Borst-Eilers onderstaande speech uitgesproken:

Spreekpunten voor de toespraak van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. E. Borst-Eilers, op 14 november 2001 in de Apollozaal van het ministerie van VWS bij de start van de campagne 'Drugs, laat je niets wijsmaken'. Wijzigingen voorbehouden. Alléén de uitgesproken tekst geldt!

Reactie op verhaal van kinderen

Dank jullie wel voor de folder. Ik zal 'm goed lezen. Hoewel ik denk dat ik inmiddels veel over drugs weet, kan ik er misschien nog tips uit halen. Met mijn eigen kinderen hoef ik er niet meer over te praten want die zijn inmiddels op een leeftijd dat ik ze niets meer over drugs hoef te vertellen. Maar misschien kan ik er nog iets uit opsteken om straks met mijn kleinkinderen over drugs te kunnen praten, als ze wat groter zijn.

Ik wil eerst even Justin en Daniel een compliment geven dat ze vandaag hun verhaal hebben gedaan. Het vereist heel wat lef om zo in het openbaar open en eerlijk over drugs te praten. Ik vind het fijn om te horen dat jullie allebei met je ouders kunnen praten over drugs. En ik hoop dat Justin straks die scooter krijgt, die zijn ouders hem hebben beloofd als hij niet gaat blowen. Ik vind het trouwens nogal knap van Daniels moeder dat ze met hem over drugs praat hoewel ze het eigenlijk een moeilijk onderwerp vindt.

En dat is het ook: een moeilijk onderwerp. Dat heb je van de week nog maar weer eens in de krant kunnen lezen. In de Zaanstreek zijn er weer twee mensen overleden aan drugsgebruik. Daar was ook een jongen van 16 jaar bij dus je hoeft echt niet te denken van 'dat zal mij niet gebeuren'. Waarschijnlijk had hij ghb genomen en tegelijk alcohol gedronken; dat zijn ze nog aan het uitzoeken. En al gebeurt er niet meteen het allerergste dan nog is het bepaald geen lolletje meer als je dankzij die spullen bewusteloos raakt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Iedereen weet dat drugs en alcohol een totaal foute combinatie is, en toch gaan sommige mensen er mee aan de gang. Maar ook zonder alcohol kunnen drugs gevaarlijk zijn.

Experimenteren is normaal Dus er is alle reden om daar eens goed met je ouders over te praten. Dat is echt belangrijk. Sommige ouders denken 'dat doet mijn kind toch niet'. Maar dan steken ze een beetje hun kop in het zand. Bij volwassen worden hoort nu eenmaal experimenteren. Je bent nieuwsgierig en er zijn allerlei dingen die je gewoon zelf wilt ervaren. Voor sommigen betekent dat ook experimenteren met drugs. Dat hoeft niet direct tot grote rampen te leiden, maar toch: drugs zijn altijd gevaarlijk! Ook als je alleen maar een beetje experimenteert. Je kunt er ziek van worden, in de war van raken en bij sommige drugs is het heel moeilijk om er weer mee te stoppen.

Begin er niet aan Het beste advies is niet aan drugs te beginnen, dan loop je ook geen risico's.

Dit klinkt misschien een beetje tuttig en misschien denken jullie 'dat maak ik zelf wel uit'. Daar moet ik je dan gelijk in geven: niemand kan je dwingen om niet aan drugs te beginnen. Je vrienden niet, je ouders niet, je leerkrachten niet en ik ook niet. Je moet je eigen keuzes maken. Als je dan maar weet waar je precies voor kiest. En daar kunnen bijvoorbeeld je ouders en ik als minister wél bij helpen. Door je de juiste informatie te geven. En dat is waar deze campagne over gaat. Ook op school kun je veel leren over drugs. Ik vind het erg goed dat jullie school daar veel aandacht aan besteedt en dat jullie daar zelfs al voor in de prijzen zijn gevallen. Dat is een compliment voor de leiding en de leerkrachten.

Nee zeggen vereist lef Want ik vind het belangrijk dat jullie wat van drugs afweten. Als je weet wat het inhoudt, kun je ook beter 'nee' zeggen. En het vereist best wel lef om nee te zeggen. Op jullie leeftijd is het heel belangrijk wat je vrienden en vriendinnen vinden. Gebruiken zij wel eens drugs, dan moet je stevig in je schoenen staan om niet mee te doen. Ik vind het heel sterk als je dat kunt.

Met je ouders praten over drugs Ik denk dat het goed is als je thuis kunt praten over alles wat je bezig houdt, dus ook over drugs. Dat zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Praten hoeft niet meteen te betekenen dat je ouders je een kruisverhoor afnemen om er achter te komen of jij drugs gebruikt. Je kunt beter beginnen door elkaar te vertellen wat je van drugs vindt. Zeg bijvoorbeeld net als Daniel dat je iemand kent die blowt, zeg wat jij daar van vindt en kijk hoe je ouders daarop reageren. Of vraag ze of ze zelf wel eens drugs hebben gebruikt en waarom ze die keuze maakten.

Campagne brengt gesprek op gang Dat klinkt allemaal heel simpel, maar het kan heel moeilijk zijn voor jongeren en ook voor ouders om over drugs te beginnen. Als kind ben je bang dat je ouders meteen denken dat je verslaafd bent, dat ze heel erg schrikken omdat je over drugs wilt praten, of dat ze niet goed naar je zullen luisteren. Voor ouders is het vaak een moeilijk onderwerp juist omdat ze zo bang zijn dat je drugs gaat gebruiken, terwijl zij je hele leven lang al proberen om je zo gezond mogelijk te houden.

Daarom vind ik de campagne 'Drugs, laat je niets wijsmaken' ook zo goed. Omdat het helpt een gesprek op gang te brengen en de juiste feiten geeft, zodat jullie en je ouders weten waar je over praat.

Afsluiting Ik hoop dat deze campagne alle jongeren in Nederland en hun ouders ertoe aanzet om open en eerlijk te praten over drugs.

14 nov 01 13:03