Gemeente Breda

14-11-2001

Bouw stadskantoor 1A in januari van start
Als het aan het college ligt mag Heijmans Bouw BV uit Eindhoven het nieuwe Stadskantoor 1A op het Chassé Park bouwen. Voor de installatietechnische werkzaamheden is de keuze gevallen op Axima Contracting bv Tes bv uit Tilburg. Gebleken is dat beide bedrijven als economisch voordeligste aanbieder uit de aanbestedingsronde kwamen. Mogelijk kan in januari al begonnen worden met de bouw. Tevens is besloten op korte termijn een overeenkomst te ondertekenen met de Waterleiding Maatschappij Noord-West Brabant om straks gebruik te kunnen gaan maken van het geavanceerde systeem van koude- en warmtevoorziening in het nieuwe pand. Het college legt dit voorstel aan de gemeenteraad voor.

In het nieuwe Stadskantoor 1A zullen straks 500 mensen komen te werken. Het is de bedoeling dat met name de gemeentelijke medewerkers, die niet direct contact hebben met het publiek, hier onderdak vinden. De gemeentelijke bouwplannen vervullen qua milieuvriendelijkheid en energiebesparing een voorbeeldrol. Door een uitgekiend energiesysteem mag het nieuwe Stadskantoor 1 A zich straks een van de meest energiezuinige gebouwen van Nederland noemen.

Niet alleen het nieuwe Stadskantoor 1A, maar ook de andere bestaande Stadskantoren worden straks aangesloten op het duurzaam energiesysteem. Bronnen met koud en warm water, opgeslagen in de bodem, zorgen straks voor verwarming en verkoeling. Het geavanceerde systeem wordt in de toekomst ook gebruikt door het Chassé theater en het Casino. De Waterleiding Maatschappij Noord-West Brabant is leverancier en beheerder.

De aanbesteding van Stadskantoor 1A heeft gefaseerd plaatsgevonden zoals Europese richtlijnen van overheidsopdrachten voorschrijven. Voor de bouwkundige werken dienden zich 15 gegadigden aan en voor de installatietechnische werkzaamheden 16. In eerste instantie is gekeken of aanbieders konden voldoen aan gestelde eisen als beroepsbekwaamheid, financiële-economische capaciteit en technische bekwaamheid. Vervolgens is aan 6 bouwkundige en 7 installatietechnische aannemers gevraagd een aanbieding te doen. De logistieke ervaring waar Bouwbedrijf Heijmans uit Eindhoven op kan bogen was van doorsslaggevende betekenis voor de keuze. Dit is van belang, omdat er in het gebied meer bouwactiviteiten plaatsvinden. Axima uit Tilburg heeft veel ervaring met de aanleg van energiezuinige systemen.

Breda, 14 november 2001