Gemeente Breda

14-11-2001

Meer armslag voor trojkas; College past organisatie aan Vanaf 1 januari 2002 krijgen de disctrictsmanagers (trojkas) meer instrumenten om in wijken te werken. Het college van burgemeester en wethouders wil de vijf trojkas ieder 150.000 gulden extra geven om samen met de wijk- of dorpsraad direct onverwachte situaties in de districten aan te pakken.
Ook installeert de gemeente drie managementteams om nog beter op ontwikkelingen in de stad in te spelen. Het college rekent erop dat de samenwerking met de wijk- en dorpsraden verder zal verbeteren als gevolg van deze maatregelen. Ook de effecten van het Grote stedenbeleid en stedelijke vernieuwing komen zo beter in beeld. De maatregelen dragen bij aan een betere uitvoering van de Stadsvisie.

Visitatie
Breda maakt deel uit van de 21 grote gemeenten die met minister van Boxtel een convenant sloten om het leven in buurten en wijken te verbeteren. Dit grote stedenbeleid mikt op een aanzienlijke kwaliteitsimpuls in grote steden. Bijzondere aandacht is er voor probleemwijken, probleemgroepen, maar ook voor nieuwe manieren om met bewoners samen te werken aan een beter woon- en leefklimaat. Speciale zogenoemde visitatiecommissies volgen de uitvoering van het beleid op de voet.
Vooruitlopend op de resultaten van het bezoek van de visitatiecommissie aan Breda vorige maand speelt het college in op adviezen van de commissie om de trojkas meer instrumenten ter beschikking te stellen om in de wijken te opereren.

Stadsvisie
Programmastaven waren tot op heden verantwoordelijk voor de uitvoering van de Stadsvisie. Deze visie combineert de themas wonen, werken, zorg en cultuur en beoogt tot 2010 een kwaliteitsstad te realiseren waarin alle themas in evenwicht aan bod komen. Zeven programmastaven moesten voor de uitvoering zorgen. Nu blijkt dat het werken in zeven staven nog onvoldoende effect heeft, brengt de gemeente het aantal staven terug tot drie managementteams die vooral de samenwerking tussen diensten en projecten moeten verbeteren. De diensten en projecten blijven uiteraard wel verantwoordelijk voor hun eigen activiteiten.

Zo komt er een managementteam Centrumgebied waar de grote projecten Zuidelijk Vervoersknooppunt, Ontwikkeling Oost- en Westflank en de Binnenstad onder vallen.
Een tweede managementteam bemoeit zich nadrukkelijk met de aandachtsgebieden waarin de projecten Heuvel, Breda Noordoost, de Vinex-locaties Teteringen en Nieuw Wolfslaar passen. Het derde managementteam Buitengebied geeft leiding aan de integrale aanpak van de herstructurering Landelijk Gebied en van het project Landgoed Breda.

Wijk- en dorpsraden
Wijk- en dorpsraden werken op meerdere manieren samen met de gemeente. Overleg leidt onder andere tot de vaststelling van districtsprogrammas. Dat is een nauwkeurige beschrijving van de activiteiten die de gemeente in een bepaald jaar in dat district zal uitvoeren. Districtsmanagers van de diensten Stadsbeheer, RME en SAW werken in trojkas samen om de afstemming tussen de diensten te bewaken. Zij voeren intensief overleg met de buurten en vertegenwoordigers van organisaties die in de districten actief zijn. De trojkas zijn goed op de hoogte van de situatie in de wijken maar kregen tot op heden nog te weinig mogelijkheden om samen met wijk- of dorpsraad te kunnen ingrijpen bij directe of onverwachte situaties. Vanaf 1 januari krijgt iedere trojka 150.000,- (e 76.693,8) extra om daarop in te spelen naast de al langer bestaande buurtbudgetten en andere budgetten die de trojka kan inzetten om beter samen te werken of zaken in de buurt te regelen.

Hart voor je buurt en buurt aan zet
Twee projecten wijzen nu al direct bedragen toe aan initiatieven die door buurtbewoners worden bedacht en uitgevoerd. In het project Samen werken aan Leefbaarheid in Breda Noordoost zijn belangrijke resultaten geboekt bij deze vorm van samenwerken.
Zo kent Hart voor je buurt bedragen boven de 3000, - (e1.533,9) toe aan buurtplannen op grond van adviezen van trojkas en wijk- en dorpsraden terwijl het comité Hart voor je Buurt adviseert over bedragen tot 3000,- (e1.533,9). In het comité zijn ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Ieder jaar wordt tijdens een bewonersdag het resultaat bekend gemaakt.

Buurt aan zet brengt de komende drie jaar ruim 4 miljoen gulden naar de wijken Heuvel, Noordoost en Fellenoord. De minister van Boxtel stelt wel als voorwaarde dat de gemeente Breda 50 procent van de totale som mee financiert. De trojkas zullen intensief betrokken zijn bij de besteding van deze budgetten.

Meer voor de stad
Met alle maatregelen samen rekent het college van burgemeester en wethouders erop dat de inspanningen nog meer direct aan de stad ten goede komen, maar dat bewoners daar ook meer invloed op en inzicht in hebben. Deze ambitie heeft de gemeenteraad immers nadrukkelijk bepaald in de Stadsvisie. Voor en met de stad zou de kwaliteitsimpuls ten goede komen aan Breda, stad voor mensen.

Breda, 14 november 2001