Gemeente Stadskanaal


---

Tijdelijke referendumwet

14 november 2001

Vanaf 1 januari 2002 kan over besluiten van de gemeentelijke overheid, de provinciale overheid en van de rijksoverheid een referendum worden aangevraagd. Per die datum treedt namelijk de Tijdelijke referendumwet in werking. Dat betekent dat u, als individuele burger, dus ook over sommige besluiten van de gemeente Stadskanaal een referendum kunt aanvragen.
In principe kan over de volgende besluiten een referendum worden aangevraagd:

* Verordeningen

* Oprichting van-, of deelneming in privaatrechtelijke rechtspersonen

* Gemeenschappelijke regelingen

* Wijziging gemeentenaam

* Grenscorrecties.

De wet biedt de gemeente echter de mogelijkheid om te bepalen dat over sommige besluiten geen referendum zal worden gehouden. Aan de gemeenteraad zal worden voorgesteld om voor onze gemeente te bepalen dat over de volgende besluiten geen referendum kan worden gehouden:
* Verordeningen die betrekking hebben op de rechtspositie van (gewezen) ambtsdragers

* Verordeningen die betrekking hebben op belastingen en leges
* Oprichting van- of deelneming in privaatrechtelijke rechtspersonen
* Gemeenschappelijke regelingen.

Het aanvragen van een referendum gaat als volgt. Na de totstandkoming van een besluit moet worden besloten of over dit besluit een referendum kan worden gehouden. Als dit zo is moet dit officieel worden gepubliceerd.

Individuele burgers kunnen dan een zogenaamd "inleidend" verzoek doen tot het houden van een referendum. Hiervoor geldt een termijn van drie weken.

De inleidende fase wordt gevolgd door de definitieve fase. In deze fase, die zes weken duurt, kunnen kiesgerechtigden een ondersteuningsverklaring voor het referendum afleggen. De ondersteuningsverklaringen tezamen vormen het definitieve verzoek. De inleidende fase en de definitieve fase samen worden wel de voorfasen van het referendum genoemd
Ten slotte is er de fase van de stemming over het referendum en de uitslag van het referendum.
Zowel in de inleidende fase als in de definitieve fase moet aan minimumeisen voor wat betreft het indienen van verzoeken en ondersteuningsverklaringen worden voldaan. Deze eisen worden uitgedrukt in een percentage van het aantal kiesgerechtigden.

Nadere informatie over het referendum kunt u vragen bij het Publieksbureau van de gemeente, telefoon (0599) 631 631.