Unicef

Spreekbeurtactie Unicef nu al succes

Spreekbeurtactie Unicef nu al succes

Ambassadeur Monique van de Ven houdt spreekbeurt op oude school

Ruim 130.000 kinderen betrokken bij Unicef's Nationale Spreekbeurtactie

Den Haag, 14 november 2001 - In 3.500 klassen op 1.300 basisscholen door het hele land geven kinderen op dinsdag 20 november spreekbeurten over kinderrechten. Daarmee zijn dit jaar ruim 130.000 kinderen betrokken bij de Nationale Spreekbeurtactie die Unicef jaarlijks organiseert op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Doel van de actie is dat kinderen elkaar informeren over kinderrechten. Speciale aandacht is er dit jaar voor het kinderrecht bescherming tegen oorlog en geweld. Unicef-ambassadeur Monique van de Ven keert ter gelegenheid van de actie terug naar haar oude lagere school in Rijswijk, om daar samen met kinderen van groep 7 en 8 een spreekbeurt te geven.

Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld voor oorlogskinderen staat dit jaar centraal tijdens de Nationale Spreekbeurtactie. Het thema is vorig jaar door kinderen gekozen. Unicef heeft voor deelnemende kinderen een pakket gemaakt met informatie over het thema en tips voor een goede spreekbeurt. Het pakket informeert kinderen onder andere over de situatie van kindsoldaten in Sudan. Wereldwijd zijn 300.000 kinderen als kindsoldaat opgenomen in een leger. In Sudan zijn de afgelopen maanden 3.500 gedemobiliseerde kindsoldaten door Unicef opgevangen en herenigd met hun familie.

Via de 'kinderrechtenpoll' op de internetsite van Unicef (www.unicef.nl) kunnen kinderen hun mening geven over kinderrechten en bovendien het thema mede bepalen van de Nationale Spreekbeurtactie voor volgend jaar. Met naar schatting ruim 130.000 betrokken kinderen, trekt de Nationale Spreekbeurtactie dit jaar meer dan twee keer zoveel belangstelling als de drie voorgaande edities.

Op dinsdag 20 november geeft Unicef ambassadeur Monique van de Ven samen met 4 kinderen van groep 7 en 8 een spreekbeurt in het kader van de Nationale Spreekbeurtactie. De Mariaschool in Rijswijk is de oude lagere school van Monique van de Ven. In totaal 60 kinderen van groep 7 en 8 hebben werkstukken en spreekbeurten over kinderrechten en Sudan gemaakt. Deze worden gepresenteerd in de aula. Na de spreekbeurten reikt Monique van de Ven oorkondes uit aan de kinderen en vult ze de 'kinderrechtenpoll' in.