Gemeente Eindhoven

Verkiezing van de leden van de gemeenteraad op 6 maart 2002

Registratie van de aanduiding van een politieke groepering Iedereen kan een kandidatenlijst indienen voor deelname aan een verkiezing. Wil echter een politieke groepering met de door haar gewenste aanduiding boven de kandidatenlijst deelnemen aan de komende verkiezing van de gemeenteraad, dan dient te worden voldaan aan een aantal bijzondere voorwaarden.

De voornaamste voorwaarden zijn in het kort:

* De politieke groepering moet zijn een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. Met andere woorden: de bij de oprichting vastgestelde statuten moeten zijn vastgelegd in een notariële akte. De vereniging moet zijn ingeschreven in het verenigingsregister bij de Kamer van Koophandel.
* Men moet schriftelijk aan het centraal stembureau, Postbus 90150, 5600 RB te Eindhoven, verzoeken om inschrijving van de aanduiding waaronder men aan verkiezingen van de gemeenteraad wil deelnemen.
* Een verzoek om inschrijving (of wijziging) van de aanduiding moet uiterlijk 10 december 2001 zijn ingediend. Een later ingediend verzoek wordt voor de komende verkiezing buiten beschouwing gelaten.

* Vóór de registratie van de aanduiding dient een waarborgsom van 250, te worden overgemaakt op rekening 1075395 van de Postbank of 662860764 van de ING-Bank onder vermelding van waarborgsom registratie.

De aanduiding is niet toegestaan:

* als de aanduiding in strijd is met de openbare orde;
* als de aanduiding helemaal of voor een belangrijk deel hetzelfde is als die van een andere groepering en hierdoor gevaar voor verwarring ontstaat;

* als misleiding mogelijk is;

* als de aanduiding te lang is (meer dan 35 posities);
* als de aanduiding helemaal of voor een belangrijk deel hetzelfde is als die van een door de rechter verboden of door de rechter ontbonden rechtspersoon.

Registratie is niet nodig als de gewenste aanduiding van de politieke groepering reeds is ingeschreven in het betreffende register bij het centraal stembureau van onderscheidenlijk de Tweede Kamer, Provinciale Staten of de gemeenteraad van Eindhoven. Voor nadere inlichtingen over registratie van de aanduiding van politieke groeperingen, over kandidaatstelling op 22 januari 2002 of over verkiezingen in het algemeen kunt u contact opnemen met de sector Publiekszaken, tel. 238 20 47 of 238 20 60. Ook alle voor de registratie van de aanduiding van de politieke groepering en voor de kandidaatstelling nodige formulieren zijn bij deze sector verkrijgbaar. Overigens zij vermeld dat vanaf ± drie maanden voor elke verkiezing, openbare bekendmakingen verschijnen met daarin alle van belang zijnde informatie.