Gemeente Eindhoven

Slopen en verwijderen van asbesthoudend materiaal
Sinds 1 juli 1993 is de toepassing en verkoop van asbest verboden. Voor die tijd werd asbest toegepast in diverse producten die in de bouw werden gebruikt. Wanneer u van plan bent om iets te slopen waarin asbest is verwerkt, bent u verplicht voor een sloopmelding of vergunning contact op te nemen met de gemeente.

Hoe herkent u asbest
Asbest is zonder laboratoriumtest niet met zekerheid te herkennen. Wel kunt u materialen herkennen waarin mogelijk asbest zit. U kunt bij de gemeente een folder ophalen of opvragen met de titel Sloopvergunning/sloopmelding. Hierin staat een checklist met materialen waarin mogelijk asbest verwerkt zit. Veel voorkomende toepassingen binnenshuis zijn bijvoorbeeld de vinylvloertegels en vinylvloerbedekking. Vinylvloertegels zijn vooral toegepast in toiletten en keukens. Het gaat om een harde kunststoftegel met meestal een wit gevlamd motief. Vinylvloerbedekking (vinylzeil) is vooral gebruikt in keukens en op trappen. Het asbest bevindt zich in de onderlaag. Deze viltachtige onderlaag lijkt op karton en is lichtgrijs tot lichtbeige en soms lichtgroen van kleur.

Aantonen van asbest
Wanneer u een (deel van een) bouwwerk gaat slopen dat vóór 1 juli 1993 is gebouwd, zult u zelf moeten aantonen of er asbest aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld via een onderzoeksrapport van een deskundig bedrijf of een schriftelijke verklaring op grond van een visuele inspectie op basis van de checklist in de Bouwverordening. Een volledig overzicht van de mogelijkheden om de aan- of afwezigheid van asbest aan te tonen vindt u in de folder Sloopvergunning/sloopmelding.

U wilt gaan slopen
Wanneer u een bouwwerk of asbesthoudende vloerbedekking wilt gaan slopen, kunt u zich melden bij de balie van de sector Bouw- en Woningtoezicht in het gebouw van de Technische Diensten, Frederik van Eedenplein 1. U moet daarbij een beschrijving kunnen geven van de aard van de sloopactiviteiten en een (situatie)tekening kunnen laten zien. Samen met u zal aan de hand van een checklist worden bekeken of u een sloopvergunning nodig heeft, een sloopmelding moet doen of dat het gaat om een vergunningvrije sloopactiviteit. Wanneer het gaat om een sloopmelding en uw gegevens zijn compleet, dan kan deze aan ter plekke worden afgehandeld. Een schriftelijke sloopmelding wordt binnen een week afgehandeld. Voor een sloopvergunning moet u een aanvraagformulier invullen. Deze aanvraag wordt binnen dertien weken afgehandeld.

Waar laat u asbest
Als particulier kunt u kleine partijen asbest (maximaal 35 m2 per keer) inleveren bij de milieustraten. U moet wel van tevoren even bellen om een afspraak te maken. De adressen en telefoonnummers van de milieustraten vindt u in de folder Sloopvergunning/sloopmelding, in de stadsgids en in uw afvalkalender. Het in te leveren asbest moet worden natgemaakt en dubbel verpakt zijn in stevig plastic folie. Op het pakket moet een sticker of briefje geplakt zijn met de tekst ASBEST.