VROUWENORGANISATIES

159 kamervragen over het emancipatiebeleid

Den Haag, 14 november 2001

159 kamervragen over het emancipatiebeleid

Vrouwenorganisaties maken zich zorgen over de subsidieplannen van het kabinet.

Tijdens een hoorzitting vandaag over het emancipatiebeleid toonden kamerleden en emancipatie-organisaties zich bezorgd over de nieuwe emancipatiesubsidieplannen van het kabinet. In de Beleidsbrief Emancipatiebeleid 2002 stelt het kabinet dat het emancipatiesubsidiebeleid aan herziening toe is. Met name de manier waarop dat zou moet gebeuren baart emancipatie-organisaties ernstige zorgen. Het kabinet stelt voor de structurele subsidies voor emancipatie-organisaties af te schaffen. Wat daar voor in de plaats komt is niet duidelijk. Het kabinet heeft niet geformuleerd wat de kerntaken zijn van de emancipatiestructuur. Daarom organiseerden emancipatie-organisaties vandaag een hoorzitting met de emancipatiewoordvoerders van de Tweede-Kamerfracties. Op 28 november aan staande wordt de Beleidsbrief besproken in de Tweede Kamer.

Het is nodig het emancipatieveld te vernieuwen, te verbreden en te professionaliseren. Daarover is iedereen het eens: het kabinet, de politiek én de vrouwenbeweging zelf. Maar hoe? Daarover gaat de discussie.

Vijf jaar na de laatste herziening van de emancipatiestructuur komt het kabinet met alweer nieuwe plannen. Vernieuwing lijkt het toverwoord. Dit keer wordt voorgesteld de structurele subsidies voor emancipatie-organisaties af te schaffen. Wat daar dan voor in de plaats moet komen is niet duidelijk. Het kabinet heeft niet geformuleerd wat de kerntaken zijn van de emancipatiestructuur. Organisaties kunnen alleen nog in aanmerking komen voor subsidies van vernieuwende initiatieven en meerjarige programma's gericht op de draagvlakverbreding van het emancipatiebeleid. Maar taken als informatievoorziening, belangenbehartiging en expertise-ontwikkeling zijn geen losse projecten. Dat vereist een solide en structurele basis en niet incidentele subsidiëring van initiatieven. Daarnaast moet er ruimte blijven voor nieuwe organisaties.

In 2001 is er 2 miljoen extra beschikbaar gesteld voor het professionaliseren van vrouwenorganisaties. Al in maart werd het rapport 'De EOS verdient beter' van het Nederlands Economisch Instituut gepresenteerd, met daarin voorstellen hoe te komen tot die professionalisering. Het rapport wordt volledig onderschreven door de stuurgroep emancipatie-ondersteuningsstructuur. Dit rapport wordt echter, net als andere plannen tot professionalisering uit de vrouwenbeweging, genegeerd. Het kabinet wil de professionalisering van bovenaf opleggen aan de vrouwenorganisaties. Dit staat haaks op de aanbevelingen uit het NEI-rapport.

Op 28 november zal de politiek zich uitspreken over het voorgenomen beleid voor 2002. Kamerleden hebben al 159 schriftelijke vragen gesteld over de Beleidsbrief Emancipatiebeleid 2002. Uit dit hoge aantal blijkt dat ook zij vraagtekens zetten bij het voorgenomen beleid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Thera van Osch, directeur Vrouwen Alliantie, Rita Naloop, voorzitter Tiye International, 0317-415937 Marion Pfeiffer, voorzitter Nederlandse Vrouwen Raad, 070-3469304 Joan Ferrier, directeur E-QUALITY, 070-3659777

14 nov 01 15:37