Zorgverzekeraars Nederland


PERSBERICHT

Uitkomsten onderzoek inkomen en tijdsbesteding fysiotherapeuten

Amersfoort, woensdag 14 november 2001

De fysiotherapeut heeft voor een verantwoorde behandeling van de patiënt in de praktijk aanzienlijk meer tijd nodig dan in de regels van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) is voorzien. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek naar het feitelijke inkomen en de feitelijke tijdsbesteding van fysiotherapeuten in het kader van hun beroepsuitoefening. Het onderzoek is gedaan door Deloitte & Touche Bakkenist.
Op 14 november heeft Hans Simons, voorzitter van de begeleidingscommissie, de resultaten van het onderzoek aangeboden aan minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Minister, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) vinden dat de regels van het CTG nog eens goed tegen het licht moeten worden gehouden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, ZN en het KNGF. Alle drie de partijen onderschrijven de uitkomsten van het onderzoek. Aanleiding voor het onderzoek was destijds de onduidelijkheid over de inkomenspositie van de fysiotherapeut in relatie tot de voor de behandeling van de patiënten benodigde tijd.

De begeleidingscommissie bij het onderzoek werd voorgezeten door Hans Simons en bestond verder uit vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, ZN en het KNGF. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) was hierbij betrokken als waarnemer. De begeleidingscommissie presenteert, naast de uitkomsten van het onderzoek, een aantal aanbevelingen over de gewenste positionering van de fysiotherapie in het belang van een goede gezondheidszorg voor de patiënt.

De resultaten van het onderzoek en de aanbevelingen van de begeleidingscommissie zullen op 16 november in een bijeenkomst in Amersfoort worden gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars en aan de kaderleden van het KNGF.

Het volledige rapport, de bijlagen en de Agenda Fysiotherapie kunt u opvragen bij:

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Dit is een gezamenlijk persbericht van ZN, VWS en KNGF