NIPO

SGP krijgt weinig steun voor vrouwenstandpunt

Onlangs is in de SGP de discussie weer opgelaaid over het vrouwenlidmaatschap. Mevrouw Riet Grabijn-van Putten streeft naar gelijkheid van mannen en vrouwen binnen de SGP. Deze politieke partij is van mening dat vrouwen namens de partij niet gekozen mogen worden in een vertegenwoordigend lichaam. Uit een onderzoek dat het NIPO het afgelopen weekeinde uitvoerde onder ruim 1.000 kiesgerechtigde Nederlanders, blijkt dat men voor de standpunten van de SGP nauwelijks begrip kan opbrengen.

Een zeer ruime meerderheid van de Nederlanders (88%) is het er niet mee eens dat vrouwen in de SGP geen volwaardig lid kunnen zijn van deze politieke partij. Slechts 4% van de kiesgerechtigden kan hiervoor wel begrip opbrengen. Uiteraard is het draagvlak het grootst onder de SGP- en ChristenUnie-kiezers.

Dat een politieke partij haar standpunten vooral bepaalt op grond van een bepaalde uitleg van de bijbel gaat er bij driekwart van de Nederlanders (77%) niet in. Slechts 14% van de kiesgerechtigden kan hier wel begrip voor opbrengen: onder de aanhang van het CDA bedraagt dit aandeel 24%, onder de aanhang van ChristenUnie en SGP 82%. Bij alle andere politieke partijen is het aandeel aanzienlijk lager.

Verbod op discriminatie belangrijker dan vrijheid van godsdienst De Nederlandse kiesgerechtigden is ook de vraag voorgelegd wat zwaarder zou moeten wegen: het verbod op discriminatie of de vrijheid van godsdienst. Ondanks het feit dat het een heikele kwestie betreft (beide artikelen zijn immers opgenomen in de Nederlandse Grondwet), is de Nederlandse kiezer tamelijk uitgesproken: 67% vindt dat het verbod op discriminatie zou moeten prevaleren boven de vrijheid van godsdienst. Slechts 17% is de omgekeerde mening toegedaan, terwijl 16% geen mening heeft. Alleen in de gelederen van SGP en ChristenUnie zijn er méér kiezers te vinden die de vrijheid van godsdienst belangrijker vinden dan het verbod op discriminatie. Binnen het CDA houden beide standpunten elkaar redelijk in evenwicht: 32% verkiest de vrijheid van godsdienst boven het verbod op discriminatie, terwijl 48% het omgekeerde vindt.

Aanhang SGP
De vraag is natuurlijk of de SGP aan achterban zal winnen als de partij haar standpunt over de positie van de vrouw laat varen. De SGP staat momenteel in de peilingen op twee zetels en bezet er nu drie in de Tweede Kamer. Wanneer de vrouw binnen de partij een gelijke positie toebedeeld zou krijgen als de man zou de partij vier Kamerzetels kunnen vergaren.

Methode: NIPO Telepanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden op 9 tot en met 11 november 2001 (n=1014), onderzoeksnummer: C3431. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020) 522 54 79 of r.frerichs@nipo.nl


---
Anja Dobber

NIPO the market research institute
Telephone (+31) 20 - 5225 791
Fax (+31) 20 - 5225 333
E-mail A.Dobber@nipo.nl
Internet http://www.nipo.nl

---