Gemeente Zaanstad

Stadsgesprek over wonen en werken in de stad

dinsdag 6 november 2001

Woensdag 14 november, 19.30 uur, gemeentehuis, Bannehof, Zaandijk

Op 10 mei jl. heeft het perspectievendebat plaatsgevonden waarin de bevolking met het gemeentebestuur mee kon denken over de toekomst van Zaanstad. Aanleiding van het perspectievendebat was het verschijnen van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van het rijk. Doelstelling van deze nota is om de ruimte in Nederland zo efficiënt mogelijk te gebruiken en verrommeling van het landschap tegen te gaan. Daarom moet er zoveel mogelijk binnenstedelijk gebouwd worden in plaats van de stad steeds meer uit te breiden ten koste van het buitengebied. Dit kan door intensiever gebruik te maken van de ruimte in de stad, bijvoorbeeld door meer woningen op een bepaalde oppervlakte te bouwen. Een andere mogelijkheid is functieverandering. Een opslagloods wordt bijvoorbeeld vervangen door woon-werk units. En een derde mogelijkheid is het combineren van functies. Een parkeerterrein dat overdag gebruikt wordt voor werknemers van een kantoorgebouw, kan bijvoorbeeld s avonds gebruikt worden voor de sportterreinen in de buurt. Allemaal voorbeelden waarbij de beschikbare ruimte efficiënter wordt gebruikt.

13.500 woningen erbij

Centrale vraag tijdens het Perspectievendebat was of Zaanstad in de periode 2010 tot 2030 wil voldoen aan de bouwopdracht van 13.500 woningen en 140 hectare bedrijventerrein. Aan de hand van vier scenarios werden verschillende toekomstbeelden van de gemeente geschetst. Deze scenarios varieerden van een verstedelijkte gemeente met veel nieuwbouw in het groen, tot een groene gemeente waarin niet veel meer gebouwd wordt.

Uit de discussie bleek dat veel mensen het groene karakter van Zaanstad zeer waarderen en ook graag willen behouden. De conclusie van de avond was dan ook dat de bouwopgave zoveel mogelijk binnen het bestaand stedelijk gebied moet worden gerealiseerd. Dit betekent dus dat de ruimte in het bestaand stedelijk gebied intensiever moet worden benut.

Op 20 september 2001 is het perspectievendebat besproken in de gemeenteraad. Hier werd duidelijk dat ook de Zaanse gemeenteraad vooral wil inzetten op binnenstedelijk bouwen.

Stadsgesprek
Als vervolg op het perspectievendebat wordt op woensdagavond 14 november een stadsgesprek gehouden over wonen en werken in de bestaande stad. Tijdens dit gesprek gaat het vooral om de vraag waar en op welke manier binnen de bestaande bebouwing extra woningen en bedrijven toegevoegd kunnen worden. Moet er bijvoorbeeld rondom de stations meer gebouw worden? Gaan we daar de hoogte in? Of past hoogbouw niet in Zaanstad?

En hoe zit het met het groen in de stad? Mag er gebouwd worden in een park of is dit uit den boze. Moeten we dan maar genoegen nemen met minder woningen?

Het combineren van wonen en werken is ook een mogelijkheid. Hoe kan je dit combineren zonder dat er overlast ontstaat? Wat zijn geschikte locaties om wonen en werken te combineren?En vooral: waar zijn in Zaanstad plekken te vinden waar extra woningen en bedrijven gerealiseerd kunnen worden?

Extra woningen en bedrijven
Tijdens het stadsgesprek zullen een aantal sprekers hun ideeën presenteren over de manieren waarop binnen de bestaande stad extra woningen en bedrijven toegevoegd kunnen worden. Na de pauze kunnen deelnemers aan het stadsgesprek aangeven waar zij vinden dat in Zaanstad binnen de bestaande bebouwing extra woningen en bedrijven gerealiseerd kunnen worden. En wat voor woningen of bedrijven daar dan zouden moeten komen.

Het stadsgesprek vindt plaats in het gemeentehuis van Zaanstad, Bannehof 1 te Zaandijk. De avond begint om 19.30 uur en zal rond 22.30 uur zijn afgelopen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne van den Berg van de afdeling Ruimtelijke Ordening DSMB, telefoonnummer (075) 681 64 52.