Ingezonden persbericht

Expositie: Bloemen en Verhalen

ROTTERDAM, 09-11-2001 -- vluchtelingencultuur in bloei Fotografie, gedichten en schilderijen

Persbericht November 2001

14 november t/m 9 december 2001 hal van de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam

Erkenning als dichter of artiest krijg je niet cadeau. Een vluchtelingenstatus ook niet. Kunstenaars die hun landen zijn ontvlucht en in Nederland zijn beland, zijn de makers van culturele producten die minder gangbaar zijn in polderland. Ze hebben de ervaring van lang wachten op een status en lang wachten op erkenning. Maar ze zitten niet te wachten. Ze werken hard om zich te blijven manifesteren, zelfs als ze geen stipendium of subsidie ontvangen. Veel van hen hebben moeite om met de trend "eerst geld ontvangen en dan kunst produceren" mee te gaan. Kunst is een noodzaak voor hun onrustige geest, en niet een (nood)zaak die afhankelijk is van subsidies.

De expositie Bloemen en Verhalen, vluchtelingencultuur in bloei, zet een aantal van deze onrustige geesten prominent in de schijnwerpers. Het gaat om Amir Afrassiabi (Iran), Perla Sepulveda (Chili), Mahjoub Benmoussa (Marokko), Hrvoje Pero Senda (Bosnië), Cao Xuan Tu (Vietnam) en Ali Rashid Moussawi (Irak). Ze schrijven gedichten, toneel, maken schilderijen, vertalen literair werk van anderen, organiseren literaire programma¹s of zijn acteurs. Zes van hen hebben, naast vluchtelingen te zijn geweest, ook gemeen dat ze winnaars waren van de Dunya Poëzieprijs (vroeger Poetry Park). In de expositie Bloemen en verhalen, vluchtelingencultuur in bloei vertellen deze kunstenaars hun persoonlijk verhaal en laten het publiek kennismaken met hun werk. Ze vertellen in het bijzonder over hun herinneringen aan bloemenpracht en natuurschoon die vertaald in verhalen, gedichten en beeldende kunst, hun emotionele band met hun geboorteland uitdrukken.

In het kader van deze tentoonstelling organiseert Stichting Dunya het programma Een koffer volSwoorden, dichters uit verschillende culturen en generaties. Dit programma vindt plaats op vrijdag 23 november in het Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam, aanvang 20:30 uur. Naast de boven genoemde dichters zullen ook Ayatollah Musa (Nederland), Shakib Sana (Afghanistan), Shakila Azizzada (Afghanistan), en Maba Kudivwilla (Congo), uit eigen werk voordragen. De presentatie is in handen van de journalist Rudy Lion Sjin Tjoe. De entree is gratis.

De expositie Bloemen en Verhalen, vluchtelingencultuur in bloei, is gerealiseerd door het COS Rijnmond & Midden Holland met de medewerking van Stichting Dunya.

Voor meer informatie over de expositie: COS Rijnmond & Midden Holland Wim Hagendijk, Yvonne Heygele tel: 010-2755955, email: y.heygele@cosrmh.nl.

Voor meer informatie over het programma Een koffer volSwoorden: Stichting Dunya, Juan Heinsohn Huala, tel: 010-233 09 10, email: juan@dunya.nl