Gemeente Ede

Gladheidbestrijding in de gemeente Ede

Misschien moet u er nu nog niet aan denken, maar de winter staat weer voor de deur. Wij denken er wel aan. Want van gladheid mag u niet te veel last hebben. Vanaf 1 november tot 1 april is het voor de gemeente gladheidseizoen. In deze periode staan we paraat om u een veilig winterseizoen te bezorgen. We kunnen niet alle wegen vrijhouden van gladheid, daarom heeft de gemeente Ede een strooiplan opgesteld. Als goed wegbeheerder moet je dit hebben en tonen. In dit plan staat op welke wegen en in welke volgorde de gemeente de gladheid bestrijdt. Essentieel zijn de doorgaande routes, de busroutes en de belangrijke fietsverbindingen. Mocht de gladheid langere tijd aanhouden dan kunnen de wegen van mindere orde aan de beurt komen.
De daadwerkelijke uitvoering van de gladheidbestrijding doet de Afvalcombinatie de Vallei, afgekort met ACV.

Ook het milieu kan leven met zout

Het ligt voor de hand dat we het milieu, waar mogelijk, beschermen. De verkeersveiligheid is echter ook een belangrijk punt ter overweging. Gelukkig is er met moderne strooitechnieken en gebruik van zuiver vacuümzout een goede balans te vinden. Bovendien blijkt wegenzout nauwelijks verzilting van het grondwater te veroorzaken. Er bestaat namelijk een spanningsveld tussen de verkeersveiligheid 'zoveel mogelijk strooien' en het milieu- en kostenaspect 'zo weinig mogelijk strooien'. Deze huidige strooiwijze, namelijk het natzout strooien, helpt mee aan het verminderen van de te gebruiken hoeveelheden zout.

Melding/constatering gladheid

De ACV heeft contact met het weerstation MeteoConsult in Wageningen. Een contactpersoon heeft communicatieapparatuur om weersbeelden en de weersverwachting op te roepen bij MeteoConsult. Bij onverwachte wijzigingen van de weersverwachting licht MeteoConsult deze contactpersoon in.

Uitvoering

De contactpersoon roept, voordat de gladheid intreedt, het benodigde personeel op en laat preventief de wegen en fietspaden strooien. Hierbij is aansluiting gezocht bij het strooibeleid van de Provincie en Rijkswaterstaat. De uitvoering van de gladheidbestrijding is dus afhankelijk van de weersverwachting en de actuele situatie. Zowel vanuit verkeers-, als milieuoverwegingen is een urgentie van de te strooien routes bepaald. Hierbij houden we rekening met de in het convenant aangegeven randvoorwaarden, alleen strooien van hoofdwegen, busroutes en fietspaden. Bij langdurige aanhoudende gladheid wordt ook incidenteel buiten de genoemde routes gestrooid. Dit is de basis voor het ontwikkelde strooiplan.

Materieel

De ACV beschikt over zeven moderne strooiunits voor de doorgaande routes en vijf kleinere voor de belangrijkste fietspaden. Elke unit is voorzien van een sneeuwschuiver. In totaal wordt circa 525 km aan wegen en 80 km aan fietspaden gestrooid.

Handmatige gladheidbestrijding

Niet alleen met strooiauto's, maar ook handmatig worden bepaalde objecten sneeuwvrij gemaakt, zoals:

* Bushaltes

* Openbare gebouwen

* Winkelcentra

* NS-station

* Voetpaden bij medisch centra

* Bejaardencentra

Dit gebeurt alleen tijdens kantooruren.

Wat kunt u doen?

De burgers kunnen meewerken door het trottoir voor hun woning sneeuw-/ijsvrij te maken. Daarnaast hebben de burgers een eigen verantwoordelijkheid. Zij moeten rekening houden met de winterse omstandigheden door bijv. hun snelheid aan te passen, zo veel mogelijk gestrooide wegen te nemen en enigszins slepend/schuivend te lopen. Weersverwachtingen en gezond verstand zijn hierbij een goed hulpmiddel.

Op de gemeentewerf aan de Buys Ballotstraat 4 in Ede kan men op plattegronden zien welke wegen de gemeente strooit. Voor klachten en informatie kunt u bellen, tel. (0318) 64 21 00.
---

Ede, 14 november 2001