Gemeente Amsterdam


---
|
Winnaars Diversiteitsavond 2001

Winnaars Diversiteitsavond 2001

In Felix Meritis zijn vorige week, tijdens de Diversiteitsavond 2001, de winnaars bekend gemaakt van de Diversiteitsprijs, de Mediaprijs en de Participatieprijs. Door middel van deze prijzen wil de gemeente Amsterdam maatschappelijk initiatief ten aanzien van migranten, vrouwen, ouderen, jongeren, homoseksuelen en gehandicapten belonen, en extra aandacht aan diversiteit geven. De Diversiteitsavond 2001 stond in het teken van het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger (IJV) en de prijzen worden dit jaar daarom uitgereikt aan organisaties die (grotendeels) afhankelijk zijn van vrijwilligers.

De winnaar van de Participatieprijs 2001 (f 10.000) is de Stichting United Power (UP). Deze stichting is actief in de G-buurt in het stadsdeel Zuidoost. UP organiseert projecten waardoor verslaafden die geen gebruikersruimten hebben hun dag zinvol kunnen doorkomen. Zo worden vrijwel alle ramen van winkelcentrum Ganzenhoef gelapt door verslaafden. In ruil voor de verrichte werkzaamheden krijgen de verslaafden eten of geld. De politie deelt regelmatig overtollige lunchpakketten uit op straat. Op deze manier komen de verslaafden de dag door zonder in conflict te komen met winkeliers en politie.

De winnaar van de Mediaprijs 2001 (f 10.000) is het programma 'Get Informed' van Mart Radio. De keuze is op 'Get Informed' gevallen, omdat dit een programma is dat informatie en debat over de multiculturele samenleving op een laagdrempelige manier bij haar (allochtone en autochtone) luisteraars brengt. De Mediaprijs 2001 is dit jaar uitgereikt als stimuleringsprijs.

De vijf genomineerden voor de Diversiteitsprijs zijn ook allen winnaar. Het prijzengeld van f 100.000 wordt verdeeld onder de vijf winnende organisaties.
De winnaars van de Diversiteitsprijs zijn:

1. Assadaaka f 30.000
Assadaaka, het Arabische woord voor vriendschap, eenheid, vrijgevigheid en solidariteit, organiseert leuke en nuttige activiteiten en doet aan belangenbehartiging. Door middel van haar activiteiten, die zowel recreatief, educatief als dienstverlenend van aard zijn, probeert zij haar deelnemers te 'laten proeven van de maatschappij'. De activiteiten hebben grotendeels te maken met de gevolgen van migratie, zoals de hulp bij algemene, juridische en medische problemen. De organisatie draait volledig op 30 vrijwilligers. Men richtte zich eerst op Marokkanen, maar nu heeft men deelnemers van 30 verschillende nationaliteiten. Assadaaka richt zich vooral op mensen die niet in aanmerking komen voor reguliere hulpverlening.


2. Stichting Bij de Tijd f 25.000
Het project 'Wereldreis' is een project waarin Amsterdammers die ouder zijn dan 50 jaar in contact worden gebracht met 'Nieuwe Amsterdammers' in dezelfde leeftijdscategorie. Er wordt een educatieve reis georganiseerd van negen weken waarin de autochtone ouderen op bezoek gaan bij migrantenorganisaties. Het is de bedoeling dat ook na de reis het interculturele contact tussen de ouderen blijft bestaan. Binnen het project zijn vijftien vrijwilligers actief.


3. WK Amsterdam f 20.000
Het WK Amsterdam belooft uit te groeien tot een van de grootste multiculturele evenementen in Nederland. In navolging van het succesvolle WK Zeeburg, dat eerder dit jaar plaatsvond, roept de Stichting WK Amsterdam de leden van de 170 in Amsterdam geregistreerde nationaliteiten op zich in te schrijven voor dit groots opgezette voetbaltoernooi, dat voor een deel in het Olympisch Stadion zal plaatsvinden. De gehele opbrengst van het, in samenwerking met de Dienst Welzijn Amsterdam opgezette toernooi, komt ten goede aan een nog te selecteren charitatieve organisatie op het gebied van jeugd, sport en toekomst.


4. Nationale Stichting Ter Bevordering Van Vrolijkheid f 15.000 De Nationale Stichting Ter Bevordering Van Vrolijkheid zet zich in voor een veilige en vrolijke toekomst van de circa 20.000 jonge vluchtelingen in Nederland. Zij organiseert activiteiten waarin eigenwaarde, zelfrespect en samenwerken worden gestimuleerd. Hieronder vallen onder andere creatieve workshops waarin kinderen in een veilige omgeving de ruimte krijgen zich te uiten, te spelen en actief en vrolijk te zijn. Per project van de organisatie werken tien tot twintig vrijwilligers mee aan de workshops.


5. Migranten Platform Gehandicapten Amsterdam en Omstreken f10.000
Migranten met een handicap hebben behoefte aan informatie, sociale steun en belangenbehartiging. Het MPG, als onafhankelijk steunpunt waar mensen met vragen terechtkunnen, wil hierin voorzien. Het MPG verricht bemiddeling en empowerment-activiteiten voor gehandicapten én hun verzorgers. De organisatie telt 36 mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers van Turkse en Marokkaanse afkomst. Een belangrijk speerpunt is dat diversiteit zowel in visie als uitvoering handen en voeten krijgt binnen het reguliere zorgaanbod, de algemene patiëntenbeweging en de politiek.

Speciale vermelding
Cosmic behoort inmiddels tot de beroepsorganisaties in onze diverse stad. De prestaties die zij de afgelopen jaren leverde, van de eerste Hollandse Nieuwe tot het bespelen van de Stadsschouwburg, van het vinden en ontwikkelen van talent tot het bijeenbrengen van publiek uit alle groepen van de stad, zijn een extra vermelding waard. 'Your Lifetime Achievement!' De jury hoopt dat Cosmic nog lang zijn onmisbare functie blijft vervullen.

Lisa Neves Gonçalves

^


-

© gemeente Amsterdam - 14-11-2001