Gemeente Amsterdam


---
|
Waterkwaliteit Amsterdam is één van de beste in Nederland

Waterkwaliteit in Amsterdam is één van de beste in Nederland

De resultaten van de bedrijfsvergelijking 2000 laten, net als in 1997, een positief beeld zien van de Nederlandse drinkwatersector. Deze benchmark richt zich primair op het transparant maken van de prestaties van de waterbedrijven op het gebied van waterkwaliteit, dienstverlening, milieu en financiën en efficiency. Volgens wethouder Bea Irik zijn de goede resultaten van Gemeentewaterleidingen Amsterdam (GWA) een reden om trots te zijn. "Niet alleen is de waterkwaliteit in Amsterdam uitmuntend. Ook op andere punten, zoals de drinkwatertarieven en het milieu, behoort GWA tot één van de beste waterbedrijven van Nederland", aldus de wethouder.

Waterkwaliteit
De kwaliteit van het drinkwater in Amsterdam, Diemen en Muiden scoort 99,8 op een schaal van 100 ('perfecte kwaliteit') in 2000. De minimum normwaarde ligt in Nederland op 60. GWA voldoet dus ruimschoots aan de wettelijke normen. De zuiveringsinspanning is bij oppervlaktewaterbedrijven, zoals bij GWA, een factor vijf groter dan bij zogenaamde grondwaterbedrijven. Niettemin slaagt Amsterdam er in om als één van de beste te presteren: zuiver, zacht en lekker drinkwater.

Dienstverlening
De klant is tevreden over de dienstverlening van GWA. Amsterdam scoort hierop gemiddeld een 7,5 tegen een bedrijfstakgemiddelde van 7,6. Opvallend is dat Amsterdammers iets minder tevreden (kritischer) zijn dan de gemiddelde klant in Nederland. Ook de waardering van de dienstverlening in de supermarkt en het postbedrijf krijgen in de hoofdstad een iets lager rapportcijfer.

Milieu
De belasting van het milieu is ten opzichte van 1997 als gevolg van het gebruik van groene stroom bij GWA flink gedaald. De milieubelasting als gevolg van het drinkwatergebruik is overigens zeer gering. Voor een gezin is de milieubelasting van het elektriciteitsverbruik een factor 40 en van het aardgasverbruik zelfs een factor 100 hoger dan drinkwater.

Als beheerder van natuurgebieden staan de waterbedrijven op de derde plaats in Nederland, na Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten. Van het totale areaal door waterbedrijven beheerd gebied was gemiddeld circa 70% opengesteld voor publiek, waaronder de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Financiën en efficiency
De drinkwatertarieven van Amsterdam voor huishoudelijk gebruik lagen in 2000 onder het bedrijfstakgemiddelde. De totale kostenstijging is bij GWA veel minder dan de 6,9% inflatie over diezelfde periode, namelijk 3,4%. De maandelijkse besteding door een gemiddeld huishouden aan water is relatief gering in vergelijking tot elektriciteit, heffingen, telefoon en gas.

Herbert Raat

^


-

© gemeente Amsterdam - 14-11-2001