VERENIGING VNO-NCW

VNONCW voorzitter Schraven over concept-verkiezingsprogramma's

Den Haag, 14 november 2001 - Politieke partijen onderschatten de economische ontwikkelingen. In de (concept)programma's voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2002 staan onvoldoende maatregelen om de economische teruggang op te vangen. Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Schraven in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum van komende donderdag.

'In de concept-verkiezingsprogramma's is de economische teruggang in ieder geval nog niet vertaald. Men denkt kennelijk dat de economische groei vanzelf weer op gang komt.' Schraven noemt dit 'misplaatst optimisme'.
Uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma's, die VNO-NCW heeft gemaakt, blijkt volgens Schraven dat de meeste partijen het erover eens zijn dat het 'innovatieve vermogen' van de economie moet worden vergroot. 'Maar de politieke partijen laten het bij woorden. Niemand noemt een bedrag. Ik weet wel, met alleen geld kom je er niet. Maar met alleen woorden ook niet.' De VVD is op dit punt nog het meest duidelijk, vindt de VNO-NCW-voorzitter, maar ook bij deze partij ontbreekt duidelijkheid over het extra bedrag dat voor onderzoek beschikbaar is. Daardoor bestaat 'het risico dat dat geld tóch weer wordt uitgegeven aan klassenverkleining en dat soort zaken in plaats van aan onderzoek.'
Schraven is ook teleurgesteld dat een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb) weinig steun krijgt van de programmacommissies. Desondanks is dit belangrijke punt voor werkgevers geen verloren zaak, meent hij. 'Een substantiële verlaging van de vpb-tarieven komt er op zeker moment tóch, of het nu in de verkiezingsprogramma's staat of niet. Zo'n verlaging wordt op zeker moment door de ontwikkelingen in het buitenland afgedwongen', aldus de VNO-NCW-voorzitter.

Kritiek heeft hij ook op de aanpak van files en ruimtelijke ordening. 'CDA en VVD willen wel investeren in bereikbaarheid, de anderen niet of niet echt.' Die gaan daarmee voorbij aan de irritaties van het publiek over de files én aan de kosten van de files voor het bedrijfsleven.
Dat laatste schaadt de economische groei. Het arbeidsmarktbeleid van PvdA en D66 maakt Schraven ook niet blij: 'Veel gekunstelde maatregelen om de arbeidsmarkt naar hun hand te zetten.' Ondanks zijn kritiek vindt Schraven toch dat de meeste verkiezingsprogramma's voldoende aanknopingspunten bieden voor een 'degelijk regeerakkoord'. Op basis van de conceptprogramma's ziet de VNO-NCW-voorzitter mogelijkheden om goede afspraken te maken over de aanpak van de WAO, verbetering van het beroepsonderwijs en verbetering van de criminaliteitsbestrijding.


---

----
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167
Anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908

14 nov 01 09:22