Rijksuniversiteit Groningen

05 nov 2001

Nummer 162 5 november 2001

resultaten urineonderzoek Groninger bevolking

Roken en overgewicht risicofactoren voor nierproblemen

Zeef
Bewuster
Stoppen met roken effectief
Met 'buikje' verhoogd risico
Aderverkalking oorzaak
Curriculum vitae
Noot voor de pers

Roken en overgewicht blijken niet alleen hart- en vaatziekten, maar ook nierproblemen te kunnen veroorzaken. Dit stelt drs. Sara-Joan Pinto-Sietsma vast in haar proefschrift. Haar onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksproject 'PREVEND', waarin 40.000 Groningers getest zijn op eiwitverlies in de urine (microalbuminurie). Het is van belang personen met deze en andere risicofactoren in een vroeg stadium op te sporen, aangezien schade aan de nier voor gezonde mensen pas merkbaar is als de nier al kapot is. Vooralsnog worden alleen diabetici op microalbuminurie getest, maar ook voor niet-suikerpatiënten zou zo'n test waardevol kunnen zijn. Pinto-Sietsma promoveert op 14 november 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In Het PREVEND-onderzoek (Prevention of REnal and Vascular ENd stage Disease) wordt bestudeerd wat eiwitverlies via de urine betekent voor het ontwikkelen van nier-, hart- en vaatziekten. "In 1997 hebben we 80.000 Groningers tussen de 30 en 75 jaar benaderd om een vragenlijst in te vullen en een urinemonster op te sturen," vertelt Pinto-Sietsma, "Van de 40.000 mensen die reageerden, hebben we er 10.000 uitgenodigd voor uitgebreider onderzoek. Daarvan hebben er uiteindelijk 8.592 meegedaan. Momenteel, 4 jaar na de start van het onderzoek, wordt de groep opnieuw onderzocht. Na dat onderzoek weten we of de nierfunctie van de mensen die in het eerste onderzoek eiwitverlies hadden ook daadwerkelijk is achteruitgegaan."

Zeef

Een goedwerkende nier zuivert het bloed en is te vergelijken met een zeef. Pinto-Sietsma: "Wanneer de nieren te snel of juist te langzaam werken, laten ze kostbare eiwitten door. Van diabetici is bekend dat hun nieren in het begin te hard werken, waardoor de druk te groot wordt. De 'zeef' raakt lek en laat steeds meer eiwitten door die vervolgens via de urine verdwijnen. Daarom duidt eiwitverlies mogelijk op functieverlies van de nieren." De patiënt zelf merkt daar pas in een laat stadium iets van, maar dan zijn de nieren al ernstig beschadigd. Hierom en omdat nierfunctieverlies een belangrijke complicatie is van suikerziekte, wordt de urine van diabetici regelmatig op eiwitverlies gecontroleerd.

Bewuster

"We zijn met dit onderzoek begonnen omdat we vermoedden dat bij niet-diabeten eiwitverlies ook zou kunnen duiden op nierschade," aldus de promovendus. "Uiteraard geldt dit niet voor alle mensen en is het daarom van belang om de mensen met het hoogste risico op nierfunctieverlies te selecteren. Uit het onderzoek blijkt dat roken en overgewicht samenhangen met nierfunctiestoornissen. Dit zijn dezelfde mensen die ook een groot risico lopen op hart- en vaatziekten. Wanneer artsen zich hier bewuster van worden kan er vaker tijdig ingegrepen worden."

Stoppen met roken effectief

Eiwitverlies in de urine komt veel voor bij mensen die roken. Pinto-Sietsma: "Het roken van meer dan 20 sigaretten per dag blijkt een hoger risico op een verminderde nierfunctie op te leveren dan wanneer er minder dan 20 sigaretten worden gerookt. Degenen die langer dan een jaar geleden waren gestopt met roken, hadden geen verhoogd risico. Het lijkt er dus op dat het nierfunctieverlies enigszins omkeerbaar is en dat het -mede daarom- nooit te laat is om te stoppen met roken."

Met 'buikje' verhoogd risico

Ook overgewicht hangt samen met een verhoogd risico op microalbuminurie en een verminderde nierfunctie. "Opvallend is dat vooral het hebben van een 'buikje' bijdraagt," zegt de promovendus. "Mensen met veel buikvet, met of zonder overgewicht, lopen een hoger risico, terwijl mensen met overgewicht op andere plaatsen dat niet doen." Naast roken en overgewicht is hoge bloeddruk de derde belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar tussen hoge bloeddruk en nierfunctieverlies lijkt geen directe samenhang te bestaan.

Aderverkalking oorzaak

"Het is niet zo verwonderlijk dat de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken en overgewicht, ook bij kunnen dragen aan nierfunctiestoornissen," zegt Pinto-Sietsma. "Dit komt omdat aderverkalking mogelijk aan al die aandoeningen ten grondslag ligt. Een verminderde nierfunctie komt namelijk veel bij ouderen voor. Het is bekend dat na je dertigste de nierfunctie jaarlijks met ongeveer een procent achteruitgaat. Ik hoop dat ons onderzoek artsen er bewust van maakt dat niet alleen ouderdom maar ook roken en overgewicht nierfunctieverlies kunnen bespoedigen."

Curriculum vitae

Sara-Joan Pinto-Sietsma (Amsterdam, 1968) studeerde geneeskunde in Groningen. Haar promotieonderzoek verrichtte zij bij de afdeling Nefrologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. De Nierstichting financierde het onderzoek. Pinto-Sietsma promoveert tot doctor in de medische wetenschappen bij prof.dr. P.E. de Jong, prof.dr. D. de Zeeuw en prof.dr. M. Paul. De titel van het proefschrift luidt Risk factors for renal abnormalities in a nondiabetic population. Momenteel is Pinto-Sietsma arts-assistent in opleiding op de afdeling Interne Geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Noot voor de pers