Crown Van Gelder Papierfabrieken


Persbericht 14 november 2001

---

N.V. Gemeenschappelijk Bezit
Crown Van Gelder
Velsen

Persbericht 14 november 2001

CROWN VAN GELDER


* CVG verwacht over 2001 tenminste EUR 7 miljoen nettowinst
* Zoeken naar strategische partner voorlopig gestaakt
* CVG is voornemens certificaten van aandelen in te kopen
Markt

De sector ongestreken houtvrij papier waarin CVG actief is, heeft in Europa cumulatief tot oktober 2001 slechts 2% minder afgezet dan in 2000. Deze ontwikkeling steekt daarmee relatief gunstig af ten opzichte van de sector gestreken houtvrij papier. In september en oktober is de afzet ongestreken houtvrij papier zelfs gestegen ten opzichte van dezelfde periode van 2000.
De orderportefeuille van CVG was in het normaal wat zwakke zomerkwartaal goed gevuld. CVG verwacht dat dit ook het vierde kwartaal het geval zal zijn.
De aangekondigde verminderingen van de productiecapaciteit in deze sector ongestreken houtvrij papier zijn goeddeels geconcretiseerd. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit in de sector is op dit moment goed en zal verder kunnen verbeteren bij het aantrekken van de economie.
De celstofmarkt vertoonde tot oktober 2001 een dalende tendens in afzet en prijs. De afzet bleef wereldwijd achter door de dalende vraag naar papier en met name de sterk tegenvallende bezettingsgraad in de sector gestreken papier. Forse productiebeperkingen in de celstofindustrie bleken onvoldoende om afglijden van de celstofprijs te verhinderen. Vanaf oktober stijgt de celstofprijs weer. Onduidelijk is of de stijging doorzet en in welk tempo.

Door lagere afzetten en onderbezetting in de gehele papiermarkt staan de papierprijzen al enige tijd onder druk. Ook voor CVG liggen de verkoopopbrengsten per ton papier lager dan in het eerste halfjaar van 2001.

Resultaat

Door lagere celstofkosten zijn de marges verbeterd ten opzichte van het eerste halfjaar 2001. De succesvolle omschakeling van het productieproces begin 2001, resulterend in lagere productiekosten, zal ook in het tweede halfjaar de marges gunstig beïnvloeden. Op basis van de bedrijfsresultaten tot en met oktober 2001 verwacht CVG, onvoorzienbare omstandigheden voorbehouden, dat de nettowinst over het hele jaar ten minste EUR 7 miljoen zal bedragen ( EUR 1,57 per certificaat van aandeel) waardoor een aanzienlijk winstherstel optreedt na het verlies van EUR 1,1 miljoen in het jaar 2000. Dit resultaat ligt aanmerkelijk hoger dan in augustus verwacht.

Strategische partner

In 2000 heeft CVG samen met Jaakko Pöyry Capital, haar adviseur en specialist in de sector, gezocht naar een strategische partner om de sterke punten van CVG als nichespeler verder te ontwikkelen, synergievoordelen te bereiken en de bedrijfsvoering op lange termijn te verzekeren.
In gesprekken met verschillende potentiële partners bleken op dit moment onvoldoende gemeenschappelijke strategische voordelen geïdentificeerd te kunnen worden.
De meeste grote papierconcerns zijn voorts bezig om hun recente overnames te integreren in de bedrijfsvoering. Enkele potentiële partners hebben om die reden aangegeven pas in de verdere toekomst ruimte te zien voor nadere gesprekken.
Voorts werd in de loop van 2001 duidelijk dat de belangstelling voor fusies en overnames bij voor CVG interessante strategische partners sterk verminderde omdat de winsten binnen de papierindustrie sterk te lijden hebben van verminderde vraag en dalende marges. De onderneming heeft geconcludeerd dat tegen deze achtergrond het zoeken van een strategische partner momenteel niet zinvol is en heeft besloten deze voorlopig niet actief voort te zetten. In het licht van het bovenstaande zijn de werkzaamheden met Jaakko Pöyry Capital beëindigd.

Inkoop certificaten van aandelen CVG

CVG is voornemens, ter ondersteuning van de prijsvorming van het certificaat van aandeel, gebruik te maken van de door de aandeelhouders verstrekte machtiging om eigen certificaten van aandelen in te kopen. Deze op 10 mei 2001 verleende machtiging houdt in dat na goedkeuring van de raad van commissarissen, aandelen c.q. certificaten van aandelen N.V. Gemeenschappelijk Bezit Crown Van Gelder ingekocht kunnen worden tot maximaal 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal tussen de koerslimieten EUR 2,26 en EUR 25 per certificaat van aandeel.
Het ligt in de bedoeling de ingekochte certificaten van aandelen na decertificering in te trekken.

SNS- Securities liquidity provider van CVG

SNS-Securities zal optreden als liquidity provider van het aan Euronext Amsterdam genoteerde certificaat van aandeel. CVG zal in 2002 het verloop van de handel in en de prijsvorming van het certificaat beoordelen.

Publicatie resultaat 2001

De onderneming verwacht de jaarresultaten over 2001 bekend te maken op 15 februari 2002.

14 november 2001
Dr. ir. K. Schaafsma
Algemeen directeur