Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 14 november 2001

PvdA OP ZOEK NAAR NIEUWE VEILIGHEIDSINITIATIEVEN

Op woensdag 14 november vind in het Goffertstadion in Nijmegen een rondetafelgesprek plaats over de nieuwe overheid die beter in staat moet zijn veiligheidsvraagstukken op te lossen. Tijdens het rondetafelgesprek werd het pamflet Vijf maal veiligheid aan PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert aangeboden.

De afgelopen maanden hebben de kamerleden Van Heemst en Dijsselbloem in samenwerking met het PvdA-kenniscentrum Binnenland & Justitie vijf steden bezocht om over veiligheid te praten met bewoners, ondernemers, ouderen, jongerenwerkers en bestuurders.

Er zijn vier belangrijke bevindingen uit de gesprekken naar voren gekomen. In de eerste plaats moet ervoor worden gezorgd dat de woonomgeving op orde is. Iedere buurt moet bijvoorbeeld schoon zijn. Ook het opnieuw aankleden of inrichten van het wijkplein of een kunstproject kunnen het wonen in een buurt aangenamer maken. Daarnaast onderschrijft iedereen het belang van zorg en aandacht voor de jeugd. Soms omdat er overlast bestaat, maar meestal omdat mensen vinden dat wie de jeugd heeft de toekomst heeft. Het blijkt iedere keer weer lastig om letterlijk en figuurlijk voor jongeren een plek vrij te maken. Op dat punt is grotere doortastendheid van de lokale overheid noodzakelijk. In de derde plaats willen en kunnen buurtbewoners zelf veel doen. Ze zijn bereid als contactpersoon tussen de buurt en gemeente op te treden. Met een eigen buurtbudget kunnen ze zelf prioriteiten stellen, ook als het gaat om veiligheid. Dat vraagt wel om een lokale overheid die met één mond spreekt. Tenslotte moet de nieuwe overheid zo dicht mogelijk bij de mensen een gezicht krijgen. Dat kan via de buurtagent of justitie in de buurt, maar ook door bijvoorbeeld met een coach die ervoor zorgt dat jongeren op het rechte pad blijven.

Iedereen in Nederland heeft recht op een prettige en veilige leefomgeving. Niet alleen thuis, maar ook op straat - op elk moment van de dag. Om die veiligheid voor iedereen zoveel mogelijk te kunnen garanderen, werken gemeenten samen met bewoners aan het verbeteren van de veiligheid. In het pamflet Vijf maal veiligheid' beschrijven Jeroen Dijsselbloem en Peter van Heemst de belangrijkste initiatieven van Vlaardingen, Venray, Veendam, Vlissingen en Vianen.

De PvdA is blij met deze initiatieven, maar wil het hier niet bij laten. De komende tijd zal zij dan ook met het pamflet in de hand verder op zoek gaan naar nieuwe initiatieven. Daarnaast roept de PvdA iedereen op op dit pamflet te reageren of zelf nieuwe initiatieven aan te dragen. Dat kan door een bezoek te brengen aan onze website ( http://www.pvda.nl/ ). Onder het submenu thema's en debat van het PvdA-kenniscentrum Binnenland & Justitie kunt u uw reactie geven. In december zal een aantal kamerleden chatten over de tot dan toe ingediende initiatieven.

In het voorjaar zullen de indieners van de beste initiatieven door de PvdA in het zonnetje worden gezet.