Ingezonden persbericht

Nederlander tweede in hoogst gedoteerde pooltoernooi ooit

TOKYO, 14-11-2001 -- De Nederlandse poolbiljarter Niels Feijen heeft in Tokyo, Japan het "Tokyo-9 Ball International Billiard Tournament" met een tweede plek afgesloten. Met deze tweede plaats ontving hij tevens een cheque van 8,000,000 Yen (omgerekend 165.000 gulden).

De 25-jarige Hagenaar was één van de 700 deelnemers die elk 600 gulden inschrijfgeld betaalden voor deelname aan dit toernooi. Het toernooi, met een totale prijzenpot van 2 miljoen gulden is de eerste versie van een negental pooltoernooien georganiseerd door de International Billiard Council.

Het vier daagse evenement kwam woensdag avond tot de climax nadat, via een knock out systeem, het spelersveld was teruggebracht tot twee spelers. De Nederlander Niels "The Terminator" Feijen en ex-wereldkampioen Efren "The Magician" Reyes streden in een race naar 15 gewonnen 9-Ball games voor de 'gouden cheque'.

In de finale moest Niels toch zijn meerdere erkennen in de zeer ervaren Efren Reyes. Niels Feijen verloor de finale met 15 tegen 6.

Met deze tweede plek kan Niels toch naar een zeer geslaagd toernooi terug kijken. Tijdens zijn weg naar de finale heeft hij niet alleen de huidige wereldkampioen Mika Immonen verslagen maar tevens de ex-wereldkampioen 2000 Fong-Pang Chao verslagen.

Niels Feijen is momenteel aan een sterk seizoen bezig met een 5e plek op het afgelopen WK 9-Ball en het prestisieuze US Open 9-Ball. Tevens is hij regerend Nederlands kampioen 8-Ball. Deze drie prestaties hebben er al toe geleidt dat hij is uitverkoren om deel te nemen aan de Mosconi Cup, waarin een team bestaande uit Europese poolspelers het opneemt tegen de Amerikaanse tegenhanger. De pool equivalent van de Ryder's Cup, zal op 20 December in London gehouden worden.

9-Ball is het meest populaire spel onder poolers. De genummerde ballen 1 tot en met 9 worden 'gerackt' (opgelegd) en moeten op volgorde worden weggespeeld. Wie de laatste bal wegspeelt, pakt de game, zelfs al heeft de ander de eerste acht ballen gepot.

Over de IBC

De International Billiard Council (IBC) is opgericht met als doel poolbiljart een wereldwijde bekenheid te geven waarbij vergelijkingen gemaakt worden met golf en tennis. Volgens de president van de IBC, Hajime Tanaka, kunnen poolbiljart toernooien zo groot worden als Wimbledon of de Golf Masters.

De IBC Worldtour bestaat uit negen toernooien die in verschillende werelddelen gehouden zullen worden. Volgend jaar Juli zal ook in Nederland een aflevering van de Worldtour plaatsvinden. Hiervoor zal de gehele wereldtop in poolbiljart neerstrijken in Nederland en laten zien waarom poolbiljart dé biljartsport van de toekomst is.

Tokyo-9 Ball International Billiard Tournament
Tokyo, Japan 11 - 14 November 2001

Totaal prijzengeld van 2 miljoen gulden
Eerste prijs : 400.000 gulden
Tweede prijs : 165.000 gulden


1/4 finales:
Efren Reyes (PHI) - Antonio Lininng (PHI) 13:11
Warren Kiamco (PHI) - Michael Schmidt (GER) 13:10
Fong-Pang Chao (TPE) - Shing-Chun Yang (TPE) 13:6
Johl Younger (AUS) - Niels Feijen (NED) 11:13


1/2 finales:
Efren Reyes (PHI) - Warren Kiamco (PHI) 13:5
Niels Feijen (NED) - Fong-Pang Chao (TPE) 13:8

Finale:
Efren Reyes (PHI) - Niels Feijen (NED) 15:7

Web adressen:
Tokyo 9-Ball: http://www.tokyo-9ball.com
Uitslagen / foto's: http://www.wpa-pool.com/blog/tournamentupdates.htm
IBC: http://www.i-billiard-c.com/



Ingezonden persbericht