Agalev (Vlaanderen)

A G A L E V - F R A C T I E
P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 14 november 2001

Agalev vraagt snelle noodingrepen voor de bescherming van zwakke weggebruikers


De voorbije dagen besteedde de media terecht veel aandacht aan het tragisch ongeluk afgelopen week vrijdag in de Gasmeterlaan te Gent. Deze dood van twee meisjes is echter geen alleenstaand geval. Uit de statistieken blijkt duidelijk dat de algemene daling van het aantal verkeersslachtoffers van de vorige jaren tot stilstand is gekomen. Een vaststelling die niet losstaat van het jaar na jaar toenemend verkeer.

In Gent zal er nu op vraag van Agalev-gemeenteraadslid Marc Heughebaert een noodplan verkeersveiligheid worden opgemaakt door het stadsbestuur. Dit moet mogelijk maken dat de stad tijdelijke maatregelen kan nemen, ook op gewestwegen, om de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruikers te garanderen. Agalev is alvast tevreden dat op zeer korte termijn de verkeersonveilige situatie in de Gasmeterlaan zal worden aangepakt.

Hierbij mag het echter in geen geval blijven. Op vele gewestwegen in Vlaanderen komt door het toenemend verkeer de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers nog sterker onder druk. Van een groot aantal van deze zwarte punten zijn er vanuit het Vlaams Gewest plannen voor een verkeersveilige heraanleg in het kader van gemeentelijke mobiliteitsplannen en een objectieve behoeftenanalyse door het Gewest. Tussen plannen en concrete realisatie verlopen echter soms jaren. Ondertussen blijven deze verkeersonveilige situaties bestaan, blijft de kans reëel op nieuwe verkeersdrama's.

Daarom heeft Dirk Holemans in een actuele vraag vandaag aan minister Stevaert gevraagd noodingrepen te doen op die Gewestwegen waar zwakke weggebruikers groot risico lopen.

Net zoals Agalev reeds op Gents niveau voorstelde, kan het voor de Vlaamse Agalev-fractie perfect dat we gevaarlijke plekken op gewestwegen tijdelijk volzetten met bvb. plastic of betonnen vangrails om betere oversteekplaatsen te realiseren, veilige fietsstroken te maken, om snelheidsremmers in rijstroken in te bouwen. Dit in afwachting van de structurele maatregelen die nodig zijn om definitieve oplossingen te bieden. Als we daarmee mensenlevens redden dan mag ons daar niets van weerhouden.

We hopen dat de minister zijn positieve antwoord snel omzet in concrete en zichtbare maatregelen.

Dirk Holemans,
Johan Malcorps,

Vlaams Volksvertegenwoordigers

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852