Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie ontevreden over WTO-akkoord vol risico's

Amsterdam, 14 november 2001 --- De regeringen van de EU en de VS hebben de publieke weerstand tegen een nieuwe WTO- onderhandelingsronde genegeerd. Ook het verzoek om evaluatie van de sociale en milieueffecten van de akkoorden hebben zij naast zich neergelegd. De regeringen hebben voorrang gegeven aan de belangen van het multinationale bedrijfsleven boven het maatschappelijke belang.'

Onder grote druk van de EU, de VS en andere industrielanden zijn de ontwikkelingslanden akkoord gegaan met een nieuwe onderhandelingsronde. Nieuwe onderhandelingen zullen gaan over onder meer verlaging van industriële heffingen en over handel en milieu. De liberalisering van landbouw en diensten zal versneld aan bod komen. Door deze ontwikkeling komen ontwikkelingslanden onder grote druk te staan om hun economie verder te liberaliseren. Dit heeft in voorgaande jaren geresulteerd in onrechtvaardige ontwikkelingsprocessen en milieuschade.

Wat betreft handel en milieu is het akkoord onduidelijk. Dit kan een bedreiging vormen voor milieumaatregelen. Regeringen hebben nagelaten af te spreken dat verdragen als het Biosafety Protocol en het Kyoto Protocol boven handelsregels zouden gaan. Bij de voorbereidingen van de overheid op de Wereldconferentie over Duurzame Ontwikkeling, (RIO+10, september 2002 in Johannesburg) zal Milieudefensie er op aandringen om zeker te stellen dat de WTO-afspraken niet zullen worden gebruikt om (verdere) nationale en internationale milieuafspraken te ondermijnen.

De ontwikkelingslanden hielden voet bij stuk met betrekking tot de liberaliseringsonderhandelingen over investeringen, mededingingsafspraken, overheidsaanbestedingen en handelsfacilitering. De beslissing hierover is uitgesteld tot de vijfde WTO-conferentie in 2003. De druk zal groot zijn om dan wel akkoord te gaan met onderhandelingen over deze thema's, die een bedreiging zijn voor de mogelijkheden van overheden om het multinationale bedrijfsleven te reguleren.

Milieudefensiewoordvoerder Bertram Zagema: 'Omdat er over milieu gepraat gaat worden lijkt het misschien dat daarmee een grote stap vooruit is gezet, maar het heeft weinig om het lijf. Wat we echt nodig hebben is een volledige herziening van het wereldhandelssysteem om dit duurzaam, rechtvaardig en democratisch te maken.'

Milieudefensie staat positief tegenover de afspraak om landbouwexportsubsidies geleidelijk aan af te schaffen. Ze roept de regering op deze kans te benutten voor het bevorderen van duurzame landbouw.