Gemeente Soest

2002: hond zelf opgeven bij gemeente

De gemeenteraad heeft in oktober 2001 de Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2002 vastgesteld. De belangrijkste wijziging voor degene die een of meer honden bezit, is dat de aanslag met ingang van 1 januari 2002 verandert in aangifte. Dit betekent dat hondenbezitters niet langer automatisch een aanslag in de bus krijgen, maar zelf ieder jaar aangifte moeten doen.

In 2002 en volgende jaren zal de gemeente aan iedereen die geregistreerd staat voor de hondenbelasting een aangifte en acceptgiro worden verzonden.

Tot nu toe stuurde de gemeente een aanslag met een acceptgiro naar de ongeveer drieduizend inwoners die als hondenbezitter geregistreerd staan. Hieraan komt een eind door de wijziging van de verordening. Hondenbezitters zijn dus zelf verantwoordelijk voor de aangifte. Het is belangrijk onmiddellijk aangifte te doen van het bezit van een hond of honden. Wie dit verzuimt, kan op een forse boete rekenen.

De belasting bedraagt per twaalf kalendermaanden 54,60, voor elke volgende hond 81,-- en voor kennels geregistreerd bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland 274,20.

Controle

De invoering van de nieuwe verordening leidt ertoe dat de controle op het houden van honden aanzienlijk wordt verscherpt. Het is de bedoeling meer mensen in te zetten om honden op te sporen. Zij zullen niet alleen vaker controleren, maar bovendien op tijdstippen waarop de meeste mensen thuis zijn. Een tijdige betaling is van belang, evenals het in een keer voldoen van het totaal verschuldigde bedrag. Wie vragen heeft over de nieuwe verordening, kan telefonisch contact opnemen met de gemeentelijke afdeling Belastingen, (035) 609 35 08.

Laatst bijgewerkt: 14.11.01