Gemeente Nijmegen

Nijmegenaren over het Milieu

Resultaten milieu-enquete bekend
Tussen november 1999 en maart 2000 zijn in opdracht van de gemeente ongeveer 3.200 Nijmegenaren ondervraagd over hun milieubeleving en -gedrag. De resultaten van dit onderzoek zijn gevat in het rapport "Bevolkingsmonitor milieu. Milieubeleving en -gedrag van Nijmeegse burgers in 1994 en 2000".

Het onderzoek is een vervolg op gelijksoortige onderzoeken die eerder gehouden zijn in 1990 en 1994. De resultaten worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het milieubeleid.

De onderzoeksresultaten geven de gemeente inzicht in wat er leeft onder de Nijmeegse bevolking op het gebied van milieu. Zo is gevraagd wat Nijmegenaren vinden van hun woonomgeving en of ze last ondervinden van bijvoorbeeld zwerfvuil, onkruid, geluid of stank. Ook onderzocht de gemeente wat Nijmegenaren vinden van voorzieningen als de Milieustraat en het groenbeheer. Verder wilde de gemeente graag weten of haar beleidsvoornemens op het gebied van milieuvriendelijke energieopwekking en het afkoppelen van regenwater onder haar inwoners voldoende bekend is en wordt ondersteund. En wat volgens hen de belangrijkste milieuproblemen zijn in de buurt en in de stad. Tenslotte is gevraagd naar het milieugedrag van de Nijmegenaren zelf: hoe gaan ze met het afval om, wat doen ze aan water- en energiebesparing en in hoeverre zijn ze bereid meer te betalen voor een beter milieu.

Resultaten uit het onderzoek geven aan dat de acceptatie door Nijmegenaren van het principe van de 'groene zak' en van het natuurlijk groenbeheer ('geen gif, minder maaien') is toegenomen ten opzichte van 1994. Zo vindt inmiddels 72% van de Nijmegenaren het goed dat je meer betaalt wanneer je meer restafval aanbiedt. Het afvalscheidingsgedrag in Nijmegen is goed, maar is niet toegenomen. Wat betreft de leefomgeving blijkt er nog aardig wat overlast en ontevredenheid te bestaan. Vooral hondenpoep en zwerfvuil blijven de belangrijkste bronnen van ergernis. Er lijkt een draagvlak te zijn voor de gemeentelijke beleidsvoornemens op het gebied van milieuvriendelijke energie-opwekking en duurzaam stedelijk waterbeheer: 90% van de Nijmegenaren vindt deze ideeën van de gemeente goed. Opvallend is dat Nijmegenaren zeggen minder aan energie- en waterbesparing te doen dan in 1994, terwijl het aantal milieubesparende voorzieningen in woningen (zoals waterbesparende douchekoppen en spoelbakken, warmte-isolatie) is gestegen. De reden daarvoor zou kunnen zijn dat sommige voorzieningen al vanzelfsprekend zijn geworden of dat deze bij nieuwbouw en renovatie vaak standaard worden aangebracht. Nijmegenaren lijken in 2000 een duidelijker mening te hebben over milieuzaken dan in 1994.

Belangstellenden kunnen het rapport vanaf 15 november tegen kostprijs ( 15,00) krijgen bij het gemeentelijk informatiecentrum 'Open Huis' (Korte Nieuwstraat 6). Hier is ook een gratis korte versie van de onderzoeksresultaten verkrijgbaar.

De samenvatting uit de rapportage is binnenkort te zien op de internetpagina van de Gemeente Nijmegen (http://www.nijmegen.nl/stadhuis/milieu en afval).