Gemeente Enkhuizen

AANTEKENINGEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE EN ORGANISATIE ZAKEN VAN ENKHUIZEN D.D. 17 OKTOBER 2001 Aanwezig:

Voorts aanwezig:

Insprekers:

voorzitter:
secretaris:

leden:

drs. S.P.M. de Vreeze
G. van Dijk
Drs. J.C. Tesselaar (E.B.)
J. Hekkert (VVD)
D. van Pijkeren (RPF/SGP)
K. Koeman (PvdA)
J. Leek-de Boer (CDA)

J. van Keulen (D66)
H. de Vries (punt 3a/3b), De heer G.C.J. Vogel van SMH/GHOR (punt 3a), E. Fijm a (punt 4), J. Kamper (punt 9).

De heer H. Langbroek

AGENDA

NR.

ONDERWERP

Spreekrecht

De heer H. Langbroek spreekt zijn verontrusting uit over de (komende) dualisering van het gemeentebestuur.


1.


Opening

N.a.v. de eerder deze dag gevoerde discussie over de komende dualisering van het gemeentebestuur stelt de voorzitter dat dit onderwerp grote veranderingen met zich mee zal brengen. Hoe gaan we hier verder mee om? De heer Van Pijkeren hecht aan een tussenstap om de reader, die door de heer Fijma is samengesteld, te bespreken in raads- en/of commissieverband. De heer Hekkert is het daarmee eens en wil dit onderwerp graag structureel op de agenda geplaatst zien. De heer Van Keulen stelt dat er ook gekeken moet worden naar de praktische invulling c.q. vertaling van het dualisme binnen de gemeente. De voorzitter stelt voor:

* dit onderwerp binnen de fracties te bespreken
* het onderwerp dualisme voor de komende aboz vergadering te agenderen

* de raad de regie inzake dualisme in handen te geven en hierop in de commissie Aboz terug te komen.


2
.
Verslag van de vergadering van 19 september 2001
De heer Hekkert stelt dat de Aktielijst niet met de notulen is meegezonden. Wa t is nu afgesproken, wel/niet meezenden? Secretaris geeft aan dat de lijst wel in de map aanwezig was. E.e.a. wordt met de heer Müller kortgesloten. Verslag wordt aangenomen.


3.
Ingekomen stukken en mededelingen

3a.

Bureau SMH/GHOR, o.m. aanbevelingen Volendam

De heer Vogel van het SMH/GHOR licht e.e.a. met sheets toe.

3b.

Calamiteiten- en rampenbestrijding

De heer De Vries geeft een toelichting.


4.

Tijdelijke referendumwet

De heer Fijma geeft toelichting.

De heer Van Keulen: D66 gaat voor de huidige gemeenteverordening. J. Hekkert: landelijke regeling. K. Koeman: eveneens de landelijke regeling, is het meest zuiver en raadgevend voor de burger. De voorzitter stelt dat de raad zich uitsprak voor het initiatief rondom de Fruittuinen en met het referendum akkoord ging. De heer Van Pijkeren conformeert zich aan de Tijdelijke Referendumwet, net als mevrouw Leek-de Boer.

Voorgesteld wordt als uitgangspunt de nieuwe landelijke regeling te nemen.


5.

Veilig uitgaan

De voorzitter deelt mede dat de komende weken het overleg zal worden gevoerd met het O.M., de horecaondernemers en de buurtbewoners.


6.

Toekomst SOW

De commisieleden zijn het eens met de visie van het het college. De voorzitter verzoekt de commissieleden e.e.a. terug te koppelen in hun fractie.


7.

Havenverordening
De heer Fijma geeft toelichting op de verordening, mede n.a.v. vragen over het binnentreden in woningen door de havenmanager / havenmeester (moet zijn: haven manager). Na uitleg door de voorzitter en de heer Fijma: door naar de raad.


8.

Verordening Stimulering Stedelijke Vernieuwing Enkhuizen 2001 De heer Van Keulen: de complimenten voor de verordening. De heer Tesselaar vra agt of de gemeente nu ook leningen gaat verstrekken.


9.

Renovatie aula en inrichting stiltecentrum op de gemeentelijke begraafplaats
De heer Kamper licht toe aan de hand van (bouw)tekeningen. Commissieleden reag eren enthousiast. De voorzitter stelt dat dit voorstel in december naar de raa d gaat.


10.

Aanbieding begroting 2002
Geen op / aanmerkingen


11.

Rondvraag:

De heer Hekkert: hoe staat het met de voortgang van de grondverkoop Oksel? De voorzitter geeft aan dat dit de portefeuille van wethouder Van Doornik betreft.

De heer Hekkert: Vraagt hoe het staat met de afhandeling door de politie van een incident jl. 5 oktober. De voorzitter verklaart e.e.a.

De heer Koeman: zou graag zien de regels, die gelden voor het spreekrecht, op papier worden gesteld en aan insprekers ter hand worden gesteld.

De heer Koeman: kan inspreker niet de gelegenheid krijgen om bij de behandeling van het desbetreffende punt `aan te schuiven'? Hierdoor is er meer betrokkenheid. De voorzitter geeft aan dat dit met de huidige regels niet mogelijk is. Wellicht bij het dualisme.


12.

Sluiting
om 22.10 uur

Volgende vergadering: 21 november 2001

G. van Dijk, secretaris