Algemene Onderwijsbond


* Arbeidsinspectie tikt scholen op de vingers Arbeidsinspectie tikt scholen op de vingers
Illustratie De Arbeidsinspectie heeft 180 scholen op de vingers getikt. Bij een controle van 271 scholen bleek bij bijna tweederde dat of de Arbeidstijdenwet door scholen overtreden werd of dat de administratie niet op orde was zodat de uren van het schoolpersoneel niet nagegaan konden worden. Deze scholen ontvingen een officiële waarschuwing.
De Arbeidsinspectie bezocht steekproefsgewijs 271 basis- en middelbare scholen en regionale opleidingscentra naar aanleiding van signalen dat directies hun leraren te weinig rustpauzes gaven. Zij noemt de omvang van de misstanden 'zorgwekkend'.
De AOb is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Werkgevers in het onderwijs waren lange tijd van mening dat de Arbeidstijdenwet niet voor scholen van toepassing was. De AOb is voorstander van een goede urenregistratie, omdat die de werkdruk in het onderwijs aan het licht kan brengen. Een registratie hoeft volgens de Arbeidstijdenwet slechts inzicht te geven in de feitelijke werktijden en de genomen pauzes en rusttijden. Een eenvoudig rekenblad dat aan deze voorwaarden voldoet kunt u hier downloaden: De gewaarschuwde scholen krijgen de komende tijd opnieuw onverwacht een inspecteur op bezoek. Als blijkt dat zij nog steeds in gebreke zijn, maakt de inspecteur proces-verbaal op en wordt de zaak overgedragen aan justitie. Voor overtredingen van de Arbeidstijdenwet kan de rechter boetes tot 25.000 gulden opleggen.