CDA

Nog veel bezwaren bij Belastingplan 2002

Het CDA heeft op een groot aantal onderdelen de nodige opmerkingen bij het belastingplan 2002. Zo vindt de partij de inkomenspositie voor ouderen nog steeds te zwak, zeker in vergelijking met andere groepen. Door de scheiding van de uitkering van hun AOW en hun pensioen krijgen zij bovendien te maken met een naheffing IB. De inkomenspositie had volgens CDA woordvoerder Henk de Haan verbeterd kunnen worden door bijvoorbeeld de ouderenkorting te verhogen.

Ook is het CDA kritisch over de toetrederskorting van fl. 6000 die het kabinet wil invoeren. De Haan: "Daarmee wil het kabinet maximale arbeidsparticipatie bereiken, terwijl voor het CDA optimale participatie voldoende is. Het totaal bedrag van de toetrederskorting van fl. 400 miljoen kan volgens ons beter worden besteed aan een inkomensafhankelijke kinderkorting. Daardoor wordt kinderopvang meer vraag- gestuurd en worden ook informele vormen van kinderopvang in bijvoorbeeld familie- of burensfeer mogelijk".

De door het kabinet voorgestelde verlaging van de vennootschapsbelastingen met een half procentpunt kost in totaal ruim 100 miljoen euro. Deze generieke maatregel noemt De Haan "te grofmazig". Liever ziet hij dat hetzelfde geld ten goede komt aan het MKB: "Voor dit geld kun je het 'opstapje' verhogen tot 150.000 gulden en het tarief van het opstapje met een vol procentpunt verlagen tot 29%".

Een ander punt dat de Christen-Democraat dwarszit is het achterwege blijven van een fundamentele wijziging van de successiewetgeving. Zo pleit het CDA voor vrijstelling van successierecht voor inwonende meerderjarige kinderen die een gezamenlijke huishouding voeren met hun ouder(s) en een zorgplicht hebben. Ook op het gebied van (agrarische) bedrijfsopvolging zijn de wijzigingen volgens het CDA geen verbetering.

Ook heeft het CDA grote bezwaren tegen de fundamentele wijziging van de wet REA. De voorgestelde wijziging steunt niet op een gedegen onderzoek waaruit zou moeten blijken dat door de voorgestelde fiscalisering meer arbeidsgehandicapten een arbeidsplaats zullen krijgen.