Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij


www.minlnv.nl / persberichten

LNV verleent ontheffing A73-zuid in Limburg


14 november 2001 - Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft aan Rijkswaterstaat een ontheffing op grond van de Natuurbeschermingswet verleend voor de aanleg van het gedeelte van de Rijksweg 73-zuid in de gemeente Swalmen. Deze ontheffing impliceert instemming met de aanleg van de hele A73-zuid op de oostoever van de Maas.

De ontheffing is verleend op voorwaarde dat Rijkswaterstaat naast compensatiemaatregelen voor de gebieden, extra compenserende maatregelen treft voor de soorten die in de gebieden leven en die daardoor niet bedreigd worden in hun voortbestaan. Rijkswaterstaat draagt zorg voor de uitvoering, het beheer en de bekostiging van de maatregelen. Ook zal Rijkswaterstaat elk jaar verslag doen van de stand van zaken en het resultaat van de compensatiemaatregelen, zoals de realisatie van ecoducten en faunapassages. De beschermde diersoorten die in het gebied leven en verplaatst kunnen worden, zullen voor de aanleg van de weg verplaatst worden. Het gaat bijvoorbeeld om de das en amfibieën. Ten behoeve van de zeggekorfslak worden extra voorzieningen bij de Swalm getroffen.

Op grond van de Natuurbeschermingswet en de Europese Habitatrichtlijn is het verboden om beschermde dieren en planten te verstoren. Het is mogelijk hierop een uitzondering te maken als er redenen van groot openbaar belang zijn en als blijkt dat er geen bevredigende alternatieven zijn. Staatssecretaris Faber is van mening dat met de aanleg van de A73-zuid een groot algemeen belang wordt gediend. Uit studies is gebleken dat aanleg van de Rijksweg op de westelijke kant van de Maas onvoldoende mogelijkheden biedt om de problemen op het gebied van de verkeersveiligheid, de verkeersafwikkeling en de bereikbaarheid in het gebied op te lossen. Bovendien zou de aanleg van de weg op de westoever van de Maas tot problemen leiden op het gebied van veiligheid en waterberging. Deze argumenten hebben geleid tot het verlenen van de ontheffing.