Gemeente Den Helder

Cameratoezicht Koningstraat verbeterd

datum: 14 november 2001

De camera's in het uitgaansgebied van Den Helder zijn vervangen. De nieuwe camera's zijn aangesloten op het glasvezelnet, waardoor de beeldkwaliteit aanzienlijk verbeterd is. Personen kunnen nu aan de hand van de beelden geïdentificeerd worden. Ook kunnen de nieuwe camera's inzoomen en zwenken, waardoor er een groter gebied in beeld gebracht wordt. Het gebied Oostslootstraat, Koningsplein, Prins Hendriklaan, Koningdwarsstraat en Oostslootstraat wordt nu middels de camera's bewaakt.

De camerabeelden komen binnen bij de politie. Daar worden ze tijdens uitgaansavonden continue bekeken. Dit biedt de politie de mogelijkheid om gerichter politietoezicht in te zetten. De wachtcommandant kan aan de hand van de beelden inschatten wanneer er mogelijk extra politie nodig is. Cameratoezicht is slechts één van de middelen die zijn ingezet om de openbare orde in het uitgaansgebied te handhaven. Andere middelen zijn meer politieagenten op straat, nachtvervoer, meer straatverlichting en de afsluiting van een aantal doorgangen, de zgn. 'vluchtroutes'.

De camerabewaking is aangemeld bij de registratiekamer en is er een privacyprotocol van toepassing. De beelden worden uitsluitend door de politie bekeken en zijn daar niet voor derden toegankelijk. In principe zullen de beelden 24 uur worden bewaard. In overleg met het Openbaar Ministerie kan hier een uitzondering op gemaakt worden. De beelden kunnen bijvoorbeeld nodig zijn in een strafzaak.

Laatst bijgewerkt: 14 november 2001