Gemeente Zaanstad

Vreeman verbiedt grootschalige nachtfeesten

woensdag 14 november 2001

Burgemeester van Zaanstad, Ruud Vreeman, heeft besloten de Fundustry in Zaanstad voor het komende weekend te sluiten. Aanleiding hiervoor zijn de incidenten die het afgelopen weekend tijdens het nachtfeest in dit uitgaanscentrum hebben plaatsgevonden, waarvan één met dodelijke afloop.

Hangende het onderzoek naar de juiste toedracht van het dodelijke incident, is de burgemeester tot zijn beslissing gekomen om redenen van veiligheid, openbare orde maar met name volksgezondheid. De burgemeester heeft namelijk de indruk dat hierbij niet sprake is van een éénmalig en op zich zelf staand incident en wil ieder risico op herhaling uitsluiten.

Inzake het verdere beleid ten aanzien van grootschalige feesten in Zaanstad zal de burgemeester op korte termijn een beslissing nemen.

De grootschalige house-partys hebben al geruime tijd de aandacht van het gemeentebestuur. In eerste instantie ging het hier met name om openbare orde- en veiligheidsaspecten. In het verleden zijn diverse maatregelen getroffen om calamiteiten te voorkomen, zoals extra politie-controles bij de ingang van de Fundustry. Ook de exploitant heeft aanvullende maatregelen getroffen, zoals een extra interne beveiling, en aanvullend een goede drugs-EHBO.

De maatregelen blijken echter onvoldoende. Het afgelopen weekeinde werden vier mensen in het ziekenhuis de Heel opgenomen na drugsgebruik. Vorige maand overleed een 16-jarige jongen bij een Masters of Hardcore. Bij een grootscheepse controle tijdens hetzelfde evenement werden 37 mensen aangehouden voor verboden wapenbezit en het bezit van verdovende middelen. Eenzelfde feest dat gepland stond voor 8 december is inmiddels door de eigenaar afgelast.

Ook voor de uitgaansgelegenheid de Waakzaamheid/Lexion is een aanvullende maatregel getroffen. Om het organiseren van een afterparty te voorkomen is deze gelegenheid op zondag 18 november van 06.00 uur tot 24.00 uur gesloten. De Waakzaamheid is daarmee gebracht onder het sluitingsregiem dat voor het centrum van Zaandam geldt.

De maatregelen zijn getroffen door toepassing van de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze verordening geeft de burgemeester de bevoegdheid de sluitingtijden van inrichting te reguleren als zich zodanige omstandigheden voordoen dat ernstige risicos ten aanzien van openbare orde, veiligheid en volksgezondheid ontstaan.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij Henk van de Velden, afdeling concerncommunciatie, telefoon (075) 655 22 11